2020. szeptember 27., vasárnap, Adalbert, Döme napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
23:51 A kirúgott takarító szerint a nagyszájú visszaeső csibész kétszer is megütötte, mielőtt helyretette22:52 1000 év - Trónus-videóösszeállítás hazánkról nyugati fehér nacionalisták számára22:20 Amikor felszínre kerül a hányadék22:04 Macron nem sok jóra számíthat a vasárnapi részleges szenátusi választáson21:37 Boris Johnson összefogást hirdetett a közös ellenség ellen21:12 Versenyképes erdőgazdálkodást szeretne az agrárminisztérium20:56 Motorossal karambolozott egy autós Csengelénél, de gyalog oldott kereket, hátrahagyva a halottat20:39 Őrizetbe vételekkel kezdődött a Lukasenka-ellenes tüntetés Minszkben20:25 Orbán: "fukarsági" kérdés a jogállamiságról folyó vita20:08 Tapasztalt kollégával állítanak párba minden a Szent László Kórházba átcsoportosított szakembert19:46 A kormány kiáll Grúzia területi integritása mellett, és támogatja az euroatlanti integrációját19:27 Csaknem 30 ezer önkéntes tűzoltó segíti a hivatásosak munkáját19:09 Bajorországban betiltották a német császárság hadilobogóját, mert az is túl náci18:50 Újra beázott a Szent János kórház szülészete a hanyag kivitelező miatt18:36 Kísérő nélküli kiskorúként menekült Franciaországba a hentesbárddal hadakozó pakisztáni fiúcska
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Fehéroroszország: a választásra jogosultak harmada már előzetesen voksolt, "véletlenül" őrizetbe vettek két ellenzéki kampánystábtagot

Reklám

/Bővített hír./
A fehéroroszországi elnökválasztás előzetes szavazásának négy napja alatt a választásra jogosultak 32,24 százaléka adta le voksát - közölte szombaton a központi választási bizottság.
Az elnökválasztást vasárnap tartják, de minden választópolgár indoklás nélkül előzetesen is szavazhatott - otthon és külföldön egyaránt -, ha szerepelt a választói névjegyzékben. Összesen 6,8 millió választópolgár regisztrált az elnökválasztásra a 9 és fél milliós országban.
A választáson öt jelölt indul: a hivatalban lévő elnök, Aljakszandr Lukasenka mellett Andrej Dmitrijev, a Mondj Igazat társadalmi szervezet társelnöke, Anna Kanopackaja volt parlamenti képviselő, a politikusi múlt nélküli, háztartásbeli Szvjatlana Cihanouszkaja és Szjarhej Cserecseny, a Fehérorosz Szociáldemokrata Párt elnöke.
Az elnökválasztás akkor érvényes, ha a regisztrált választók több mint 50 százaléka részt vesz rajta, és az a jelölt lesz a nyertes, aki a résztvevők több mint felének szavazatát megszerzi.
Az előző, 2015-ös elnökválasztás előzetes szavazásán a választók 36,05 százaléka szavazott, a teljes választási részvétel 87,22 százalék volt. Lukasenkára a résztvevők 83,5 százaléka voksolt.
A Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet szombati közlése szerint a hatóságok péntek este őrizetbe vették Minszkben egy hagyományos kerékpáros ellenzéki szolidaritási megmozdulás néhány résztvevőjét. Aljakszandr Konyuk főállamügyész nyomatékosan figyelmeztette az állampolgárokat, hogy tartózkodjanak mindenféle engedély nélküli akciótól, mert ennek adminisztratív és törvényes következményei lesznek.
Közben a hatóságok szombaton ismét őrizetbe vették Marija Morozt, Cihanouszkaja kampánystábjának vezetőjét - közölte Anna Kraszulina, az ellenzéki elnökjelölt szóvivője. Az őrizetbe vétel indokát nem közölték, jegyzőkönyvet nem vettek fel. Tekintve, hogy szombat pihenőnap, Moroz hétfőig nem kerül bíróság elé, és nem helyezhető szabadlábra. Kraszulina szerint ezzel Lukasenka fő vetélytársának kampánystábját "lefejezték". Morozt csütörtökön egyszer már őrizetbe vették a hatóságok, de néhány órás "tisztázó beszélgetés" után elengedték.
Időközben rövid időre őrizetbe vették a Cihanouszkaja kampányához csatlakozott Marija Kalesznyikavát is. Kampánystábja közölte, hogy Kalesznyikavát Minszkben fogták el, amikor éppen kocsijával kihajtott a kampánystáb parkolójából. A tájékoztatás szerint egy ezüst busz állta el az ellenzéki aktivista útját, amiből rendőrök szálltak ki, majd erővel a járműbe hurcolták Kalesznyikavát, és elhajtottak.
Nem sokkal később a kampánystáb közölte, hogy Kalesznyikavát elengedték. "Mariját elengedték. A rendőrök azt mondták, hogy összetévesztették valakivel" - áll a közleményben, amely szerint a rendvédelmi szervek elnézést kértek a történtekért.
A választásokon megfigyelőként az EBESZ nem vesz részt, jelen vannak viszont a szovjet utódállamok nagyobb részét tömörítő Független Államok Közössége parlamenti közgyűlésének megfigyelői.
Tüntetők, emberjogi aktivisták és újságírók százait vették őrizetbe a választás előtti hetekben Fehéroroszországban. Két fiatal férfit azért ítélték tíznapos elzárásra, mert egy gyűlésen a 80-as évek Kino nevű rockzenekarának Peremen (Változás) című dalát énekelték. Ezt a dalt gyakran éneklik a fehérorosz ellenzéki megmozdulásokon.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready