2020. szeptember 30., szerda, Honória napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
10:43 Így hordják szervezetten a betolakodókat a délvidéki Martonosra10:29 Belgiumban megállapodás született a kormányalakításról10:00 Csak négy évet, és csupán fogházat kapott Molnár Ricsi, de legalább eltiltották a vezetéstől09:55 Nyolcan meghaltak, 894-gyel nőtt a fertőzöttek száma09:34 Folytatódnak az örmény-azeri összecsapások09:04 Hezbollah-válasz Netanjahunak: nagyon jól tudjuk, hova tegyük a rakétáinkat08:54 Csütörtöktől vasárnapig tartják a Tokaji Szüreti Napokat08:10 "Megvédjük az édesanyákat az LMBTQP-szörnyektől!" - Toroczkai tüntetésre hív07:52 Folyamatos civakodásból és egymás sértegetéséből állt az első Trump-Biden vita07:30 Létrákkal érkeztek, és kövekkel dobálták a rendőröket a megszállók - ezúttal sem lőtték halomra őket07:22 Fáj a térded, alig bírsz felállni? Zseniális találmány húzódás, rándulás esetére is (x)06:57 Sósvízű tavak hálózatát fedezték fel a Mars felszíne alatt22:18 Moszkvát és Minszket bírálta a német külügyminiszter az ENSZ-közgyűlésben21:51 Tovább ritkítja a cigányokat a Bika - három gyerekének nevelése helyett inkább drogozott a 22 éves "fiú"21:38 Orbán hiába követeli az uniós biztos lemondását, von der Leyen nem engedi el a kezét
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Nagaszaki: Japán egyetért az atomfegyverek betiltásával, de az USA szövetségeseként nem csatlakozik az ENSZ-egyezményhez

Reklám

Az atomfegyverektől mentes világ megteremtéséért való kiállásra kérte a japán kormányt Nagaszaki polgármestere vasárnap a várost sújtó amerikai atomtámadás 75. évfordulóján.
Taue Tomihisza felszólította a kormányt, hogy írja alá és bocsássa ratifikálásra az atomfegyverkészletek betiltására vonatkozó, 2017-ben elfogadott ENSZ-egyezményt, amely még nem lépett hatályba.
"Mint ahogyan addig nem féltünk az új koronavírustól, amíg el nem kezdett terjedni a közvetlen környezetünkben, az emberiség az atomfegyverek jelentette fenyegetésnek sincs a tudatában, mielőtt ismét bevetik őket, de akkor visszavonhatatlan bajban fogjuk találni magunkat" - mondta polgármester Nagaszaki Béke parkjában mondott beszédében.
Abe Sindzó kormányfő viszont az emlékezőkhöz - közöttük ott voltak túlélők és az áldozatok családtagjai is - szólva nem tett említést az atomfegyver-tilalmi szerződésről.
Kazuo Ishiguro brit regényíró, aki Nagaszakiban született kilenc évvel az atomtámadás után, üzenetében azt kérte, hogy "ne feledjük el, mennyire sérülékeny maradt a civilizációnk, és kiemelte az "emberi élet mindenek feletti értékét".
António Guterres ENSZ-főtitkár figyelmeztetett, hogy "veszélyben van a nukleáris leszerelésben elért történelmi előrehaladás, miután az atomfegyverek jelentette veszélyt csökkentő, illetve ezen fegyverek felszámolására hivatott eszközök és egyezmények hálózata szétmállóban van". Ezt az aggasztó tendenciát vissza kell fordítani - szögezte le.
A hetven ország képviselői jelenlében tartott megemlékezésen, amelyen Abe Sindzó szinte szó szerint a három nappal korábban Hirosimában elmondott beszédét ismételte meg, kijelentette, hogy a kormány továbbra is elkötelezett az atomfegyvermentes világ mellett. A nap folyamán tartott sajtóértekezletén azonban a kormányfő közölte, hogy Japán, mint az Egyesült Államok szövetségese, nem csatlakozik a 2017-es ENSZ-egyezményhez, bár "ugyanaz a célja".
1945. augusztus 6-án Hirosimát, három nappal később Nagaszakit érte atomtámadás. A szörnyű pusztítás nyomán Japán megadta magát: 1945. augusztus 15-én Hirohito császár bejelentette a szigetország kapitulációját. A történészek mind a mai napig vitáznak arról, hogy szükség volt-e a két atombomba ledobására. Az egyik oldal szerint igen, hiszen így sikerült megmenteni rengeteg amerikai katona életét, akik elestek volna, ha szárazföldi támadást kell indítani Japán ellen. Mások viszont azt állítják, hogy a szigetország már mindenképp közel állt a kapitulációhoz, és ez atomtámadás nélkül is bekövetkezett volna.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready