Joe Biden demokrata elnökjelölt szerint Donald Trump kampánytechnikája olyan, mint amilyen Adolf Hitler hírhedt propagandistájáé volt – írja a Neokohn.
A demokrata elnökjelölt szombaton egy interjúban kijelentette, hogy Trump „olyasmi, mint Goebbels.” A politikus azért hasonlította a náci propagandistához az elnököt, mivel az többször azt állította, hogy ő a „szocialisták” szekerét tolja – számolt be a Politico.
Zoom
A németországi Stern magazin korábbi címlapja
Az idei választási kampány szokatlanul eldurvult hangnemben folyik az Egyesült Államokban.
Az MSNBC-nek adott interjúban Biden elmondta, hogy az elnök csak azért beszél róla, hogy „elvonja a figyelmet a koronavírussal kapcsolatos hibáiról.”
Az interjúban azt állította, hogy a szavazók biztosan látják a különbséget közte és az elnök között, aki „inkább egy Castro, mint egy Churchill.”
A Republikánus Zsidó Koalíció egy nyilatkozatban felszólította Bident, hogy vonja vissza az összehasonlítást – írja a The Times of Israel.
Ha az az egyetlen érved, hogy nácinak nevezed az ellenfeledet, akkor egyáltalán nincsenek érveid. (…) Nincs helye a politikai párbeszédben a holokausztra utalásnak, vagy annak, hogy valaki a jelölteket a nácikhoz hasonlítsa. Ez sértő és lekicsinyíti a holokauszt emlékezetét, és az áldozatok szenvedését
– jelentette ki a szervezet elnöke.
A demokrata kampánystáb egyelőre nem reagált a felszólításra.
Biden az elmúlt héten szüneteltette a kampányeseményeit, azzal az indokkal, hogy a jövő hét kedden tartandó első elnökjelölti vitára készül.
Nancy Pelosi a héten kijelentette, hogy „Bidennek nem szabadna Trumppal vitáznia, mondván „semmi értelme,” mivel az elnök úgy is csak „hazudni fog.” Ennek ellenére a korábbi alelnök többször jelezte, hogy vállalja a vitát, bár az MSNBC-nek elmondta, hogy attól tart, hogy „Trump személyeskedni fog”.
Frissítés: Trump továbbra is ragaszkodik a drogteszthez
Donald Trump amerikai elnök gyógyszertesztet akar választási kihívójától, a demokrata párti Joe Bidentől a keddi elnökjelölti vita előtt, a Biden-kampány szerint Trump fő vitatémája csupán egy vizeletminta.
Az amerikai elnök vasárnap délelőtt a Twitteren fejtette ki, hogy doppingvizsgálatot, azaz gyógyszertesztet akar az első elnökjelölti vita előtt Bidennél, megvizsgálandó, hogy a demokrata párti politikus kap-e bármilyen, a teljesítményét növelő, élénkítő szert a Clevelandben tartandó megméretés előtt.
"Nagyon határozottan drogtesztet fogok kérni az aluszékony Joe Bidennél, a keddi vita előtt vagy után. Természetesen beleegyezem, hogy nálam is elvégezzenek egyet" - írta Trump a mikroblogban.
Az elnök felvetése nem új, már többször említette arra hivatkozva, hogy az előválasztások során rendezett demokrata párti vitákon szerinte Biden rosszul szerepelt, mert gyakran belebonyolódott a mondandójába, tévesztett, vagy nem tudott összefüggően beszélni.
Biden kampányának munkatársai vasárnap kommentálták Trump felvetését. "Biden alelnök a vitát szavakkal akarja lebonyolítani. Ha az elnök úgy gondolja, hogy számára ehhez a legjobb módszer a vizeletminta, akkor megcsináltathatja magának" - fogalmazott Katie Bedingfield, a Biden-kampány helyettes menedzsere. Hozzáfűzte: "nem is számítunk többre Donald Trumptól, aki fütyült arra, hogy megvédje 200 ezer amerikai életét, hiszen nem dolgozott ki tervet a Covid-19 megfékezésére".
Biden antiszemét BLM-esekkel barátkozik
Joe Biden egyébként még szombaton, az MSNBC televíziónak adott interjújában a "náci" Németország propagandaminiszteréhez hasonlította Donald Trumpot. Biden szerint Trump - Goebbelshez hasonlóan - "tudja, hogy ha a hazugságot sokáig mondod, többször ismételgeted, akkor az köztudomásúvá válik" a szavazók körében.
A Trump-tábor vasárnap határozottan visszautasította Biden vádját. Közleményében Ken Farnaso, a Trump-kampány helyettes sajtófőnöke hangsúlyozta: "az elnök elleni ostoba vádaskodás helyett Joe Bidennek és csapatának inkább arra kellene választ adnia, miért hívta meg beszédet mondani az elnökjelölt-állító konvención a hírhedten antiszemita Tamika Malloryt és Linda Sarsourt" (Mallory és Sarsour  feminista és BLM-es, az előbbi néger, az utóbbi palesztin - a szerk.). A Republikánus Zsidó Koalíció (RJC) nevű befolyásos szervezet szintén közleményt adott ki, amelyben Matt Brooks igazgató bocsánatkérésre szólította fel a demokrata párti elnökjelöltet. "Ha az egyetlen érved egy vitában az, hogy az ellenfeledet nácinak nevezed, akkor egyáltalán nincs is érved" - fogalmazott az RJC közleménye.
(MTI nyomán)