Az energiapiacokról és az olajügyi megállapodások betartásáról tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök és Mohammed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös - írta szombati közleményében a Kreml.
"Mindkét fél megerősítette, hogy folytatni kívánja a szoros együttműködést a globális energiapiaci stabilitás fenntartása érdekében" - állt a közleményben.
A két vezető a koronavírus-járvány terjedésének megfékezéséről és az orosz vakcina szaúd-arábiai alkalmazásának lehetőségeiről is beszélt.
Az OPEC 14 tagállama - köztük Szaúd-Arábia -, valamint a velük szövetséges tíz ország - élükön Oroszországgal - április közepén állapodott meg abban, hogy együttesen napi 9,7 millió hordóval csökkentik kitermelésüket májusban és júniusban. A döntés előzménye az volt, hogy a globális olajkereslet nagyjából 30 százalékkal csökkent, mivel a koronavírus-járvány miatt jelentősen visszaesett a közlekedés szerte a világban, a raktárkészletek viszont növekedtek. Visszavetették a keresletet azok az aggodalmak is, hogy a világgazdaság válságba kerülhet. Emiatt az olajárak meredek zuhanásba kezdtek.
Az OPEC+ közvetkező, november végi egyeztetésén keres megoldást annak garantálására, hogy ne fordulhasson elő többet hasonló mértékű áresés az olajpiacon.
(MTI)