Újabb rendőri akciók indultak a hatalmas felháborodást kiváltó francia tanárgyilkosság ügyében, amelyben egy iszlamista szélsőséges lefejezte áldozatát - jelentette be hétfőn a francia belügyminiszter.
Gerald Darmanin az Europe 1 rádióállomásnak úgy nyilatkozott, hogy Franciaországban nyolcvan vizsgálat van folyamatban internetes gyűlöletbeszéd miatt. Hozzátette, vizsgálják azt is, hogy feloszlassák-e a francia muzulmán közösség egyes, erőszakot és gyűlöletet hirdető csoportjait.
Rendőrségi műveletek történtek, továbbiak várhatók, amelyek több tucatnyi embert érintenek majd - mondta.
Egy rendőrségi forrás vasárnap beszámolt arról, hogy 231, a kormány megfigyelési listáján szereplő feltételezett szélsőséges vallási meggyőződésű külföldit készülnek kiutasítani az országból. Egyelőre nem világos, hogy a hétfői rendőrségi akciók összefüggésben vannak-e az előző napi információval.
Samuel Patyt a Párizstól ötven kilométerre található Conflans-Sainte-Honorine-ben gyilkolta meg pénteken egy 18 éves fiatal, akit a támadást követően lelőttek a rendőrök. A tanár októberben az óráján megmutatta diákjainak a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat, amikor a szólásszabadságról beszélt.
Az osztályból több tanuló szülei is tiltakoztak emiatt, és a tanárt állítólag megfenyegették. Több, a hatóságok által iszlamistaként ismert személy közösségi oldalán fatvát, azaz halálos ítéletet mondott ki a tanárra, mert megítélésük szerint istenkáromlást követett el a karikatúrák bemutatásával.
Az Oroszországban született, csecsen származású támadó a Párizstól északnyugatra fekvő Evreux városában élt. A titkosszolgálatoknak korábban nem volt adatuk róla.
A gyilkosság mélyen megrázta a francia közvéleményt, amely még élesen emlékezik a Mohamed prófétát képrajzokon ábrázoló Charlie Hebdo francia gúnylap párizsi szerkesztőségében öt éve történt mészárlásra.
Három héten belül ez már a második terrorista indíttatású támadás Franciaországban, amely a Mohamed-karikatúrákhoz köthető. A múlt hónapban letartóztattak egy 25 éves pakisztáni férfit, aki egy hentesbárddal megsebesített két embert a Charlie Hebdo francia "szatirikus" hetilap volt párizsi szerkesztőségének közelében. A férfi az újraközölt Mohamed-karikatúrák miatt azt vette a fejébe, hogy felgyújtja a gúnylap szerkesztőségét.
(MTI nyomán)