2020. november 26., csütörtök, Virág napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:34 Orbán: Magyarország nettó 4,1 milliárd eurót kap az EU-tól, és a többségében német cégek 6 milliárd eurót visznek ki évente az országból22:16 Meghosszabbítják a korlátozásokat Németországban22:03 BKK: minden jármű forgalomba állt Budapesten21:30 Folyosón, sátorban kötik oxigénre a súlyos koronavírusos betegeket Bukarestben21:17 Azért mondott le a holland euroszkeptikus párt elnöke, mert kiderült, hogy az ifjúsági tagozat nem a zsidó- és ratyikedvelő fiatalok gyűjtőhelye21:03 Irán mintegy 40 millió adag oltóanyag beszerzését tervezi20:46 Lavrov: Moszkva kész kielégíteni Bagdad minden haditechnikai igényét20:15 A dél-európai tagállamok elégedetlenek az EB migrációs tervével, mert nem tartalmazza a sáskák kötelező szétosztását19:58 Buzibefogadó társadalmat akar teremteni az EU - a "szivárványcsaládok" elismerését is kötelezővé tennék19:36 Az orosz főügyészség Varsóhoz fordult a Kaczynski fivérek telefonbeszélgetésének leiratáért - a lengyel külügy szerint provokáció19:18 Izraelben arra készülnek, hogy Trump a hivatali idejének lejárta előtt megtámadja Iránt19:13 Morawiecki elutasította az EB-elnök javaslatát a költségvetési feltételrendszer bírósági vizsgálatára19:11 A kínai elnök is gratulált Bidennek19:04 Nem a bokorban találta, saját csecsemőjüket vitte kórházba egy apa Szolnokon18:49 Meseország félidőben
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Moszkva és Athén új fejezetet kíván nyitni a kétoldalú kapcsolatokban

Oroszország és Görögország elhidegült kapcsolatának újbóli erősítéséről állapodott meg Szergej Lavrov orosz és Níkosz Déndiasz görög külügyminiszter hétfőn Athénban.
"Új fejezetet nyitunk kapcsolatainkban" - hangsúlyozta Déndiasz sajtótájékoztatóján, amelyet az ERT közszolgálati televízió közvetített. Mint mondta, megbeszéléseken különös hangsúlyt kapott az energetikai, a gazdasági és a kulturális együttműködés erősítése.
Déndiasz kijelentette, hogy Görögország mint EU- és NATO-tagállam a kommunikációs csatornák erősítésén fáradozik ezen szervezetek és Oroszország között.
A görög tárcavezető szólt arról is, hogy megvitatták a térségben kialakult helyzetet is.
"Sajnos minden megvitatott esetben Törökország szerepe, illetve neooszmán, expanziós kijelentései a közös nevező. Ezzel kapcsolatban felhívtam kollégám figyelmét Törökország hadianyagszállításaira, és arra a tényre, hogy ezek destabilizáló hatással vannak a régió országaira. Különös érdeklődéssel hallgattam orosz kollegám elemzését arról, hogy Oroszország miként értékeli a líbiai és szíriai helyzetet" - emelte ki Déndiasz.
Lavrov a Földközi-tenger keleti medencéjében található energiahordozók miatt Görögországnak és Törökországnak a kizárólagos gazdasági övezetek meghatározása körül kialakult vitája kapcsán arról beszélt, hogy az ilyen jellegű problémák egyedül a nemzetközi tengerjog alapján rendezhetőek. Hangsúlyozta: Ankara és Athén problémáit közvetlen párbeszéddel kell megoldani.
Az orosz tárcavezető elmondta, hogy Moszkva kész megvizsgálni a közvetítés lehetőségét a felek között, ha erre felkérik.
Lavrov Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel is egyeztetett. A görög kormányfő a megbeszélésen azt hangsúlyozta, hogy Törökország a "vallási kártyát" próbálja kijátszani a Földközi-tenger keleti medencéjében és a dél-kaukázusi régióban, ami a feszültség kiéleződását eredményezi. "Sajnos ez az ország állandóan megsérti a nemzetközi szabályokat, és a békét a térségben" - mondta Micotákisz.
Micotákisz egyben meghívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt 2021. március 25-én Athénba, a görög függetlenségi harc kezdetének 200. évfordulója alkalmából.
Moszkva és Athén viszonya csaknem két éve hidegült el, amikor a görög vezetés kiutasított két orosz diplomatát arra hivatkozva, hogy beavatkoztak az ország belügyeibe.
Lavrov egyébként izraeli hivatali partnerével, Gabi Askenázival zártajtók mögötti megbeszéléseket folytatott a nap folyamán Athénban az orosz nagykövetségen. Lavrov a találkozót követően elmondta, hogy a többi között az észak-afrikai és közel-keleti helyzetet vitatták meg beleértve a palesztin-izraeli békefolyamatot. Askenázi Twitter-oldalán ezt azzal pontosította, hogy Irán, Szíria és a libanoni Hezbollah radikális síita mozgalom mellett terítékre került a koronavírus-járvány elleni együttműködés kérdése is. Az izraeli külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy Askenázi egyebek mellett Izrael Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinnel, és Szudánnal való kapcsolatai rendezéséről is tájékoztatta orosz hivatali partnerét.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready