Izrael csütörtökön jóváhagyta közel száz új, izraelieknek szánt otthon felépítését az 1967-ben elfoglalt Kelet-Jeruzsálemben, egy olyan építkezést, amit 2010-ben azért függesztettek fel, mert Joe Biden akkori amerikai alelnök ellenezte.
A ciszjordániai telepesek szervezete ugyanakkor megköszönte 1700 telepeslakás törvényes státuszának rendezését Beni Ganz védelmi miniszternek és helyettesének, Michael Bitonnak - jelentette e Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön. David Elhajani, a Jesa, a Júdát és Szamariát, valamint a Jordán -völgyének lakóit összefogó szervezet elnöke rendkívül fontosnak nevezte a lakások jogi helyzetének rendezését, mert ezzel a lépéssel szerinte a Ciszjordániában élők jogai hasonlóvá válnak az ország többi, 1967 előtt is Izraelhez tartozott részén élők jogaihoz. Elhajani úgy vélte, hogy ezeket az otthonokat jóhiszeműen vásárolták meg "a földet szerető emberek", akik "küldetéstudatból költöztek ezekre a területekre", és e logika szerint kell bánni velük.
Saj Alon, a Bét El nevű telepesfalu vezetője szerint örvendetes a szerinte jóhiszeműen megvásárolt lakások törvényesítése, és már régen meg kellett volna történnie ennek.
Ezek a lakások az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában találhatóak, ahol a nemzetközi jog területek megszállására vonatkozó rendelkezéseinek értelmében a védelmi minisztérium az illetékes az ott élő civilek ügyeiben is, ezért Ganz a felelős az ott folyó építkezésekért.
A védelmi minisztérium jogi szakértői szerint a kérdéses épületek nem palesztin személyek magánterületén találhatók, s a "piaci szabályozás"-ra vonatkozó rendelkezések segítségével törvényesíthetők anélkül, hogy jogszabályokban kellene meghatározni legalizálásukat. Ez a jogi záradék lehetővé teszi a vevők számára az ingatlan tulajdonjogának megszerzését, ha bebizonyosodott, hogy vásárlása jóhiszeműen történt, még ha eredetileg nem is lehetett volna jogszerű az ingatlanüzlet.
A Békét Most nevű civil békemozgalom ugyanakkor támadta Ganzot lépéséért, mert szerintük a messianisztikus telepesek politikáját valósítja meg a Trump-kormányzat alkonyatának napjaiban, s olyan földrablásokat és illegális építkezéseket támogat, amelyek elveszik a béke esélyét.
(MTI nyomán)