A Dnyeszter menti (oroszbarát) szakadár terület helyzete rendezésének keretében ki kell vonni az orosz békefenntartókat a régióból - jelentette ki Maia Sandu megválasztott moldovai elnök pénteken.
"Ellenzem Moldova szövetségi állammá alakítását, és nem támogatom azokat a megoldásokat, amelyeket Igor Dodon (hivatalban lévő elnök) és pártja javasolt. Bár nem terjesztettek elő egyértelmű javaslatokat, beszéltek az ország föderalizálásáról. Biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk a konfliktus megoldásának formátumát. Ennek magában kell foglalni az orosz katonák kivonását Moldova területéről. Mindig is ezt mondtuk és továbbra is ezt fogjuk mondani" - hangoztatta Sandu az Evropejszkaja Pravda című lap ukrán nyelvű kiadásának adott interjújában a Dnyeszter-mellék sorság firtató kérdésre válaszolva.
A politikus ugyanakkor elismerte, hogy egyelőre még nem találták meg a konfliktus rendezésének formáját.
A moldovai központi választási bizottság pénteken jelentette be, hogy az elnökválasztás második fordulóját Maia Sandu nyerte meg 943 006 szavazattal.
A szavazatok teljes összeszámlálása alapján Sandu a voksok 57,75 százalékát kapta. A moldovai törvények értelmében a választási eredményeket még a központi választási bizottság mellett még az alkotmánybíróságnak is meg kell erősítenie.
Ellenfelére, a hivatalban lévő oroszbarát Dodonra a voksok 100 százalékának kiértékelése alapján a választáson részt vevők 42,25 százaléka szavazott. Hétfői sajtóinformációk szerint Dodon a bíróságon fogja megtámadni az eredményt, arra hivatkozva, hogy "kampánystábja példátlan nagyságrendben tapasztalt szabálytalanságokat a voksolás során".
A Szovjetunió széthullása nyomán a szovjet tagköztársaság parlamentje 1991. augusztus 27-én deklarálta függetlenségét. A Dnyeszter menti, orosz többségű terület öt nappal később kinyilvánította elszakadását Moldovától. Elhúzódó háborúskodás után, 1994-ben különleges autonómiát biztosítottak a szakadár területnek és a délen alakult Gagauz Köztársaságnak. A gagauzok ezt elfogadták, a Dnyeszteren túli terület azonban őrzi különállását az ott állomásozó orosz katonaság védőszárnyai alatt.
Frissítés: "ebből semmi jó nem lesz"
Dodon a megválasztott elnök nyilatkozatára az NTV Moldova televízió műsorában reagált. Leszögezte, hogy komoly hibának tartja Sandu nyilatkozatát.
"Márt most arról beszél, hogy a békefenntartókat el kell vinni a Dnyeszter partajiról, az ukránoknak erősebb nyomást kell kifejteniük a Dnyeszter-mellékre, a Donyec-medencére, és így tovább. Miféle felhívás ez egy megválasztott elnök részéről, akinek országában nincs még rendezve a konfliktus Dnyeszter-melléken, ahol 35-50 százalékban oroszok élnek? Súlyos hibának tartom kijelentéseit" - hangsúlyozta Dodon.
A hivatalban lévő elnök szerint a lakosság kiegyensúlyozott külpolitikát támogat, amely egyaránt jó kapcsolatokat ápol a Nyugattal és a Kelettel is.
Dodon sajnálatát fejezte ki, hogy Sandu hátat fordított választási kampánya során tett ígéreteinek, miszerint együtt fog működni Oroszországgal. "Ha a jövendőbeli elnök oroszellenes politikát fog folytatni, abból semmi jó nem lesz sem e politikus, sem az ország számára" - hangoztatta Dodon, hozzátéve, hogy ezt kormányzati és parlamenti szinten fogják kompenzálni kiegyensúlyozott politikával.
(MTI)