2020. december 2., szerda, Melinda, Vivien, Aranka napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:55 A HírTV nézői nem értik, mi a baj szegény Jóskával, hiszen ő csak a gyülekezésre vonatkozó szabályokat sértette meg22:35 Amerikai igazságügyi miniszter: nincsenek bizonyítékok kiterjedt választási csalásra22:24 Szudán mégsem írná alá a békeegyezményt Izraellel - Trumpék ugyanis nem szolgáltatják a beígért baksist21:47 Exkluzív: Szájer József elmagyarázta, mit értettek félre a rendőrök21:03 Szijjártó szolidaritást kért a NATO tagállamaitól a kárpátaljai magyarüldözés ügyében - azt várhatjuk20:29 Egy színésznő közölte, hogy mostantól inkább nem is leszbikus, hanem "transznemű", és Elliot a neve19:58 Most éppen a himnuszunk miatt hurcolnak meg kárpátaljai magyarokat - Zelenszkij pártjának köszönhetően19:36 Kemény kérdés Orbánhoz: ekkora nagy Kifejlesztett országban miért nem tudják kikutatni ezt a vírust?!19:05 Már "hazajárnak" Úzvölgyébe a megszállók: az Erdély-rablást is ott ünnepelték, s üzentek Magyarországnak is18:42 Toroczkai: 30 nap elzárást kaptam18:07 Tiltott drogos-buzeráns orgián vett részt a "polgári-konzervatív" Szájer - véres kézzel, az ereszcsatornán menekült a rendőrök elől a brüsszeli buzibárból17:01 Tömegbe hajtott egy autós a németországi Trierben, halottak is vannak16:55 Leszállt a Holdra a Csang'o-5 kínai űrszonda16:06 Elégették a trianoni diktátumot; legyen ünnepnap a második bécsi döntés évfordulója!14:42 A hollandok korlátozni próbálták a transzkreatúrák szaporodását - most bocsánatot kérnek, és kártérítést fizetnek
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Moldova megválasztott elnöke máris kirakná az orosz békefenntartókat a Dnyeszter-mellékről

A Dnyeszter menti (oroszbarát) szakadár terület helyzete rendezésének keretében ki kell vonni az orosz békefenntartókat a régióból - jelentette ki Maia Sandu megválasztott moldovai elnök pénteken.
"Ellenzem Moldova szövetségi állammá alakítását, és nem támogatom azokat a megoldásokat, amelyeket Igor Dodon (hivatalban lévő elnök) és pártja javasolt. Bár nem terjesztettek elő egyértelmű javaslatokat, beszéltek az ország föderalizálásáról. Biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk a konfliktus megoldásának formátumát. Ennek magában kell foglalni az orosz katonák kivonását Moldova területéről. Mindig is ezt mondtuk és továbbra is ezt fogjuk mondani" - hangoztatta Sandu az Evropejszkaja Pravda című lap ukrán nyelvű kiadásának adott interjújában a Dnyeszter-mellék sorság firtató kérdésre válaszolva.
A politikus ugyanakkor elismerte, hogy egyelőre még nem találták meg a konfliktus rendezésének formáját.
A moldovai központi választási bizottság pénteken jelentette be, hogy az elnökválasztás második fordulóját Maia Sandu nyerte meg 943 006 szavazattal.
A szavazatok teljes összeszámlálása alapján Sandu a voksok 57,75 százalékát kapta. A moldovai törvények értelmében a választási eredményeket még a központi választási bizottság mellett még az alkotmánybíróságnak is meg kell erősítenie.
Ellenfelére, a hivatalban lévő oroszbarát Dodonra a voksok 100 százalékának kiértékelése alapján a választáson részt vevők 42,25 százaléka szavazott. Hétfői sajtóinformációk szerint Dodon a bíróságon fogja megtámadni az eredményt, arra hivatkozva, hogy "kampánystábja példátlan nagyságrendben tapasztalt szabálytalanságokat a voksolás során".
A Szovjetunió széthullása nyomán a szovjet tagköztársaság parlamentje 1991. augusztus 27-én deklarálta függetlenségét. A Dnyeszter menti, orosz többségű terület öt nappal később kinyilvánította elszakadását Moldovától. Elhúzódó háborúskodás után, 1994-ben különleges autonómiát biztosítottak a szakadár területnek és a délen alakult Gagauz Köztársaságnak. A gagauzok ezt elfogadták, a Dnyeszteren túli terület azonban őrzi különállását az ott állomásozó orosz katonaság védőszárnyai alatt.
Frissítés: "ebből semmi jó nem lesz"
Dodon a megválasztott elnök nyilatkozatára az NTV Moldova televízió műsorában reagált. Leszögezte, hogy komoly hibának tartja Sandu nyilatkozatát.
"Márt most arról beszél, hogy a békefenntartókat el kell vinni a Dnyeszter partajiról, az ukránoknak erősebb nyomást kell kifejteniük a Dnyeszter-mellékre, a Donyec-medencére, és így tovább. Miféle felhívás ez egy megválasztott elnök részéről, akinek országában nincs még rendezve a konfliktus Dnyeszter-melléken, ahol 35-50 százalékban oroszok élnek? Súlyos hibának tartom kijelentéseit" - hangsúlyozta Dodon.
A hivatalban lévő elnök szerint a lakosság kiegyensúlyozott külpolitikát támogat, amely egyaránt jó kapcsolatokat ápol a Nyugattal és a Kelettel is.
Dodon sajnálatát fejezte ki, hogy Sandu hátat fordított választási kampánya során tett ígéreteinek, miszerint együtt fog működni Oroszországgal. "Ha a jövendőbeli elnök oroszellenes politikát fog folytatni, abból semmi jó nem lesz sem e politikus, sem az ország számára" - hangoztatta Dodon, hozzátéve, hogy ezt kormányzati és parlamenti szinten fogják kompenzálni kiegyensúlyozott politikával.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready