Japán és Kína november végétől ismét engedélyezi a kölcsönös üzleti utakat - jelentette be kedden Motegi Tosimicu japán külügyminiszter.
Motegi és kínai kollégája, Vang Ji, aki kedden érkezett kétnapos látogatásra Japánba, annak ellenére döntött az utazási korlátozások enyhítése mellett, hogy Japánban nemrégiben ismét nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma.
A japán helyi vállalkozásokat és az idegenforgalmat súlyosan érintette a világjárvány, különösen amióta az év elején az első hullám idején felfüggesztették a nemzetközi légijáratokat.
Az idei év első tíz hónapjában fő idegenforgalmi piacáról, Kínából mintegy egymillió turista érkezett Japánba, ami 87,3 százalékos visszaesést jelent az előző év azonos időszakához képest.
A keddi tárgyalásokon Motegi kérte kínai kollégáját, hogy a kínai parti őrség hajói ne közelítsék meg a Kelet-kínai-tengerben lévő, japán fennhatóság alatt lévő szigeteket, ez ugyanis diplomáciai feszültséget váltott ki a két ország között. Vang viszont kitartott amellett, hogy a japánul Szenkaku, kínaiul Tiaojü néven ismert szigetek kínai fennhatóság alá tartoznak.
Vang a tervek szerint tárgyal a két hónapja hivatalba lépett Szuga Josihide japán kormányfővel is.
A Covid-19 miatt el kellett halasztani Hszi Csin-ping kínai elnök áprilisra tervezett tokiói állami látogatását. Hu Csin-tao 2008-as látogatása óta Hszi lett volna az első kínai elnök, aki Japánba utazik.
(MTI)