A Szaúd Arábia vezette katonai koalíció pénteki közlése szerint újabb iráni gyártású aknákat robbantott fel, amelyeket a jemeni húszi felkelők telepítettek a Vörös-tenger déli részén.
Az al-Arabija pánarab tévécsatorna hírül adta, hogy a koalíció két vízi telepítésű aknát fedezett fel és semmisített meg, amelyek a koalíció állítása szerint iráni gyártmányúak. A szaúdi vezetésű szövetség ismét azzal vádolta Iránt, hogy fegyverekkel, rakétákkal, lőszerrel támogatja a húszikat, hogy "megzavarja a térség stabilitását".
Két napja aknára futott egy olajszállító tartályhajó a Vörös-tengeren, és megrongálódott, bár nem súlyosan. A legénységnek nem esett baja, és olaj sem szivárgott ki a tartályhajó rakteréből. A jármű egy görög vállalaté.
Egy nappal korábban a koalíció azt közölte, hogy öt iráni gyártmányú, húszik által telepített tengeri aknát távolított el, illetve semmisített meg a Vörös-tenger déli részén.
Jemenben hat éve dúl belháború a kormány ellen lázadó húszik és a szaúdi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket 2015 óta támogat a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció. A szunnita Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, a síita Irán komolyabban megvetheti lábát az Arab-félszigeten a szintén síita vallású húszik térnyerése révén.
(MTI)