Irán üzembe állította IR-2m típusú, új generációs centrifugákból álló harmadik urándúsító kaszkádját is a natanzi földalatti atomlétesítményben - áll a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által a tagállamoknak hétfőn megküldött jelentésében.
A lépés újabb megsértését jelenti az iráni atomprogramról 2015-ben megkötött többhatalmi megállapodásnak.
"Az ügynökség megerősítette, hogy 2021. március 7-én Irán megkezdte urán-hexafluorid gáz bevezetését a 174 IR-2m típusú centrifugából összekapcsolt harmadik kaszkádba" - közölte a NAÜ a jelentésben, amelybe a Reuters hírügynökség betekintést nyert.
A dokumentum szerint beépítették a negyedik kaszkádot is, de még nem kezdték meg feltöltését az urándúsításhoz szükséges gázzal. A NAÜ szerint egy ötödik kaszkád beépítése folyamatban van, sőt egy hatodik megépítését is tervezik.
Az atomalku rendelkezéseinek értelmében Iránnak csak a kisebb hatásfokú, első generációs IR-1 centrifugákat lenne szabad használnia. Irán február 23-tól hivatalosan is korlátozni kezdte az együttműködést a nukleáris létesítményeket ellenőrző nemzetközi szakértőkkel.
Az iszlám köztársaság a teljes uránkészletét majdnem három tonnára gyarapította. Az iráni vezetés ugyanakkor azt állítja, hogy nem atomfegyver gyártására törekszik, nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál az energiatermelés és az orvostudomány terén.
(MTI)