Bezár!
2021. május 13., csütörtök, Szervác, Imola napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:32 Blinken és Lavrov kétoldalú találkozót tart a jövő héten Izlandon22:20 Az ujgurok elnyomásának befejezését követelték Kínától egy ENSZ-tanácskozáson22:07 "A kormány elvesztette az uralmat az utca fölött" - polgárháborús helyzet alakult ki a zsidók és az arabok között Izrael számos pontján21:54 Fehér, férfi, nem ratyik a szülei, és nem nézik terroristának? - Lista segít az agyhalottaknak eldönteni, ki mennyire kiváltságos21:24 Fehérnek álcázva követett el 30 betörést egy néger Los Angelesben21:14 Drága honfitársaink: videón, ahogy egy bottal járó 60 éves nő megtámad egy katonai sátrat, mert zavarja a városképet21:09 Felvidéken júniustól kezdhetnek oltani a Szputnyikkal20:52 Oroszországban pénzbírságra ítélték a Telegramot20:35 Nagy-Izrael miatt eredménytelenül ért véget a Biztonsági Tanács újabb rendkívüli ülése20:20 Merkel külügyminisztere újabb migránsokra vágyik20:06 Ma sem fukarkodott a rakétákkal a Hamász19:51 Szakértői bizottság: a jelenlegi rendszer nem tud megakadályozni egy újabb világjárványt19:21 Ideje lenne elküldeni egy iráni tanulmányútra a magyarországi "homofóbia" miatt visítozó buzikat19:01 Jókor szólnak: a Pfizer vakcinája átprogramozhatja az immunválaszokat18:46 Antiszemét-gyanús EU-főképviselő: "az izraeli hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk a jeruzsálemi szent helyek státuszát"
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Nőtt az ipari termelés az Egyesült Államokban márciusban

Nőtt az ipari termelés és az ipari kapacitások kihasználtsága márciusban az Egyesült Államokban a belső kereslet erősödésének közepette, még az autóipar teljesítménye is javult, jóllehet a globális csiphiány miatt egyes vállalatok kénytelenek voltak korlátozni a gyártást.
Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) csütörtökön közölte, hogy szezonális kiigazítással számolva 1,4 százalékkal emelkedett az ipari termelés havi összevetésben a februári 2,6 százalékos csökkenés után. Elemzők gyorsabb, 2,8 százalékos havi szintű emelkedésre számítottak.
A feldolgozóipar termelése 2,7 százalékkal, a bányaiparé pedig 5,7 százalékkal bővült. Az autóipar termelése 2,8 százalékkal nőtt, míg februárban 10,0 százalékkal csökkent.
A közüzemi vállalatok termelése 11,4 százalékkal csökkent, mivel a szokatlanul hideg február után egy szokatlanul meleg március következett, így kisebb volt az igény a fűtésre.
Tavaly márciushoz képest 1,0 százalékkal nőtt az ipari termelés, de a koronavírus-járvány kirobbanása előtti hónap, a tavaly február szintjétől még így is 3,4 százalékkal maradt el. A feldolgozóipar teljesítménye 3,1 százalékkal emelkedett, míg a közműveké 0,2 százalékkal, a bányaiparé pedig 8,8 százalékkal csökkent.
Az első negyedévben 2,5 százalékos évesített ütemmel nőtt az ipari termelés. Ezen belül a feldolgozóipar 1,9 százalékos évesített ütemmel nőtt, lassult az előző negyedév 12,4 százalékához képest.
Az ipari termelés 2020-ban 7,0 százalékkal csökkent, ami a 2009-ben mért 11,5 százalékos zuhanás óta a legrosszabb adat. Egy évvel korábban, 2019-ben még 0,8 százalékkal, 2018-ban 3,9 százalékkal, 2017-ben pedig 2,3 százalékkal nőtt az ipari termelés.
Márciusban az ipari kapacitások kihasználtsága 74,4 százalékra rúgott, nőtt az előző havi 73,4 százalékhoz képest, de így is 5,2 százalékponttal marad el a hosszú távú átlagtól. Szakértők erősebb adattal, 75,7 százalékkal számoltak.
A Federal Reserve döntéshozói általában úgy tekintenek a kapacitás-kihasználtsági mutatóra, mint annak jelzésére, hogy mekkora mozgástere van még a gazdaságnak a növekedésre, mielőtt beindítja az inflációt.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready