Bezár!
2021. május 13., csütörtök, Szervác, Imola napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:32 Blinken és Lavrov kétoldalú találkozót tart a jövő héten Izlandon22:20 Az ujgurok elnyomásának befejezését követelték Kínától egy ENSZ-tanácskozáson22:07 "A kormány elvesztette az uralmat az utca fölött" - polgárháborús helyzet alakult ki a zsidók és az arabok között Izrael számos pontján21:54 Fehér, férfi, nem ratyik a szülei, és nem nézik terroristának? - Lista segít az agyhalottaknak eldönteni, ki mennyire kiváltságos21:24 Fehérnek álcázva követett el 30 betörést egy néger Los Angelesben21:14 Drága honfitársaink: videón, ahogy egy bottal járó 60 éves nő megtámad egy katonai sátrat, mert zavarja a városképet21:09 Felvidéken júniustól kezdhetnek oltani a Szputnyikkal20:52 Oroszországban pénzbírságra ítélték a Telegramot20:35 Nagy-Izrael miatt eredménytelenül ért véget a Biztonsági Tanács újabb rendkívüli ülése20:20 Merkel külügyminisztere újabb migránsokra vágyik20:06 Ma sem fukarkodott a rakétákkal a Hamász19:51 Szakértői bizottság: a jelenlegi rendszer nem tud megakadályozni egy újabb világjárványt19:21 Ideje lenne elküldeni egy iráni tanulmányútra a magyarországi "homofóbia" miatt visítozó buzikat19:01 Jókor szólnak: a Pfizer vakcinája átprogramozhatja az immunválaszokat18:46 Antiszemét-gyanús EU-főképviselő: "az izraeli hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk a jeruzsálemi szent helyek státuszát"
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Orosz külügy: Csehország lerombolja a kapcsolatokat

Csehország az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok lerombolásának útjára lépett - közölte csütörtökön Marija Zaharova, a moszkvai külügyminisztérium szóvivője.
A szóvivő arra reagált, hogy csütörtök délutáni prágai sajtóértekezletén Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter bejelentette: Csehország további orosz diplomatákat utasít ki, miután Oroszország nem teljesítette Prága azon követelését, hogy csütörtök délig engedélyezze a Moszkvából kiutasított cseh diplomaták visszatérését munkahelyükre.
Zaharova közleményében tudatta: arra kérték a cseh nagykövetséget, hogy csökkentse a képviseleten dolgozó diplomaták létszámát, miután Prága további orosz diplomatákat utasított ki csütörtökön kémkedés vádjával.
"Közöltük a cseh nagykövettel, hogy fenntartjuk magunknak a jogot újabb lépésekhez az oroszellenes hisztériakampány fokozódása közepette" - áll Zaharova közleményében.
Az orosz szóvivő egyben felszólította az Európai Uniót, hogy hagyjon fel az Oroszországgal kapcsolatos, nyíltan átpolitizált cseh lépések meggondolatlan támogatásával, mert ez veszélyes irányba vezet.
A szóvivő hangsúlyozta, hogy Moszkva soha nem foglalkozott bomlasztó tevékenységgel és nem is fog ilyennel foglalkozni az Európai Unió területén.
Vítezslav Pivonka moszkvai cseh nagykövet félórás megbeszélést folytatott az orosz külügyminisztériumban.
A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint a távozáskor Pivonka közölte, hogy Moszkvában marad, és megerősítette, hogy átadták neki a diplomáciai vitával kapcsolatos hivatalos orosz reagálást.
Oroszország most minden tőle telhetőt megtesz, hogy az orosz diplomaták kényszerű távozásának Csehországból ne legyen kedvezőtlen hatása a jelenleg Csehországban tartózkodó orosz állampolgárokra - jelentette ki Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettes. Versinyin szerint a legutóbbi döntések nem szolgálják sem az orosz, sem a cseh érdekeket. Prága külföldi nyomásra hozta meg ezeket - tette hozzá.
Leonyid Szluckij, az orosz parlament alsóházának házelnöke szerint Csehországnak Washingtontól kell kárpótlást kérnie, amiért ilyen "durva provokációra" késztette Prágát.
Kulhánek nem zárta ki, hogy Prága kárpótlást kért Oroszországtól a dél-morvaországi Vrbeticében 2014-ben, a dél-ukrajnai Krím félsziget orosz megszállásának évében egy lőszerraktárban történt robbanások miatt. A cseh titkosszolgálatok szerint feltehetően két orosz hírszerző szervezte az incidenst, amelyben ketten meghaltak és jelentős anyagi kár keletkezett. A szombati cseh bejelentés után Prága 18 orosz diplomatát utasított ki, Oroszország pedig 20 cseh diplomata kiutasításával válaszolt.
Eduard Heger szlovák miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy Csehországgal való szolidaritása jeléül Pozsony szintén kiutasít három orosz diplomatát, amire az orosz külügyminisztérium csalódottságát fejezte ki, és válaszlépéseket helyezett kilátásba. Andrej Babis cseh kormányfő köszönetet mondott Szlovákiának a döntésért. "Nagyon köszönöm. Nagyra értékelem a Szlovák Köztársaság ezen fontos lépését" - írta Babis a Twitteren.
Egy korábbi Twitter-üzenetében Babis közölte, hogy megvitatta Angela Merkel német kancellárral az orosz-cseh kapcsolatok "komoly" helyzetét, és támogatást kért mind kétoldalú szinten, mind az EU-tól és a NATO-tól. Mint írta, Merkel biztosította arról, hogy Németország Prága mellett áll.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready