Bezár!
2021. május 13., csütörtök, Szervác, Imola napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:32 Blinken és Lavrov kétoldalú találkozót tart a jövő héten Izlandon22:20 Az ujgurok elnyomásának befejezését követelték Kínától egy ENSZ-tanácskozáson22:07 "A kormány elvesztette az uralmat az utca fölött" - polgárháborús helyzet alakult ki a zsidók és az arabok között Izrael számos pontján21:54 Fehér, férfi, nem ratyik a szülei, és nem nézik terroristának? - Lista segít az agyhalottaknak eldönteni, ki mennyire kiváltságos21:24 Fehérnek álcázva követett el 30 betörést egy néger Los Angelesben21:14 Drága honfitársaink: videón, ahogy egy bottal járó 60 éves nő megtámad egy katonai sátrat, mert zavarja a városképet21:09 Felvidéken júniustól kezdhetnek oltani a Szputnyikkal20:52 Oroszországban pénzbírságra ítélték a Telegramot20:35 Nagy-Izrael miatt eredménytelenül ért véget a Biztonsági Tanács újabb rendkívüli ülése20:20 Merkel külügyminisztere újabb migránsokra vágyik20:06 Ma sem fukarkodott a rakétákkal a Hamász19:51 Szakértői bizottság: a jelenlegi rendszer nem tud megakadályozni egy újabb világjárványt19:21 Ideje lenne elküldeni egy iráni tanulmányútra a magyarországi "homofóbia" miatt visítozó buzikat19:01 Jókor szólnak: a Pfizer vakcinája átprogramozhatja az immunválaszokat18:46 Antiszemét-gyanús EU-főképviselő: "az izraeli hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk a jeruzsálemi szent helyek státuszát"
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Bulgáriában feladta kormányalakítási próbálkozásait a GERB, Mitov visszaadta megbízatását az államfőnek

Feladta kormányalakítási próbálkozásait pénteken a bulgáriai választásokon győztes Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB), az általa miniszterelnöknek jelölt Daniel Mitov korábbi külügyminiszter visszaadta megbízatását Rumen Radev köztársasági elnöknek.
A kudarc már szerdán borítékolható volt, mivel a GERB és a vele választási koalíciót alkotó Demokratikus Erők Szövetsége nem tudta tárgyalóasztalhoz ültetni a Van Ilyen Nép nevű párt vezetőit. Ez utóbbiak azzal indokolták elzárkózásukat, hogy szerintük a GERB az elharapózó közéleti korrupció felelőseinek a büntetlenségét tartotta fenn eddig.
"A GERB a mi szemünkben a status quo alapvető szimbóluma, ezért kizárt, hogy tárgyaljunk velük az általuk javasolt kormány összetételéről" - közölte még szerdán Tosko Jordanov, a párt parlamenti csoportjának vezetője. Egy nappal korábban ugyancsak elutasította a konzultáció lehetőségét a Demokratikus Bulgária elnevezésű párt.
"Tekintettel erre az arrogáns hozzáállásra, nincs értelme folytatni (a próbálkozást)" - mondta a GERB egyik ülésén Bojko Boriszov eddigi miniszterelnök aki már korábban is jelezte, hogy ő maga nem lesz kormányfő abban az esetben sem, ha a választásokon győztes pártjának sikerülne kormányt alakítani. E bejelentés nyomán lett akkor Daniel Mitov a miniszterelnök-jelölt, aki az elmúlt három nap fejleményei után most vissza is adta megbízatását.
Radev államfő ezután közölte, hogy nem siet felkérni kormányalakításra Szlavi Trifonovot, a választásokon második helyen végzett pártnak, a Van Ilyen Népnek a vezetőjét, a népszerű énekest és televíziós műsorvezetőt. Mint mondta, időt akar hagyni számára, hogy alaposan gondolja át lehetőségeit.
Trifonov ugyanis még nem fedte fel terveit, de már jelezte: ha úgy ítéli meg, hogy nem lesz képes megfelelő parlamenti többséget kovácsolni, meg sem próbál kormányt alakítani, még akkor sem, ha a jelenlegi elittel szemben álló pártja a maga oldalán tud két kisebb politikai alakulatot. Leszögezte, hogy a Van Ilyen Nép nem hajlandó tárgyalásokba bocsátkozni olyan hagyományos politikai erőkkel, mint a GERB, a Szocialista Párt vagy a törökök és muszlimok pártja, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságért.
Ha Trifonov mégis megpróbálna kabinetet létrehozni, és kudarcot vallana, a köztársasági elnök bármely más politikai frakciónak megbízást adhatna. De ha végül egymás után három kormányalakítási kísérlet jutna zsákutcába, Radev kénytelen lenne feloszlatni a törvényhozó testületet, kinevezni egy átmeneti kormányt, és két hónapon belül új választásokat kiírni. Ez esetben Bulgária számára nehezebb lesz hozzáférni az Európai Unió 750 milliárd eurós helyreállítási alapjához, és elakadna az ország felkészülési folyamata az euró 2024-re tervezett bevezetésére.
Az április 4-i parlamenti választások eredményeként a GERB 75, a Van Ilyen Nép 51, a Szocialista Párt 43 képviselői helyet szerzett, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságért 30, a Demokratikus Bulgária 27, a Talpra! Maffia, Takarodj! nevű polgári platform pedig 14 mandátumot mondhat magáénak a 240 tagú Nemzetgyűlésben.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready