Bulgária májustól eltörli az országba való beutazás után előírt kötelező karantént, a hétvégétől pedig ismét részt vehetnek nézők a futballmérkőzéseken és egyéb sporteseményeken - közölte pénteken Kosztadin Angelov egészségügyi miniszter.
Szombattól a szabadtéri sportesemények nyitva állnak a nézők számára, igaz, megelőzés gyanánt egyelőre korlátozásokkal: a befogadóképesség legfeljebb 30 százalékát használhatják ki, és továbbra is kötelező a szájmaszk viselése, valamint a legalább 1,5 méteres távolság tartása egymás között.
Egy héttel később, május 1-től pedig feloldják a kötelező karantént a Bulgáriába utazók számára abban az esetben, ha oltási igazolvánnyal vagy friss, negatív teszttel érkeznek, vagy ha az elmúlt hat hónap során átestek a fertőzésen - jelentette ki egy sajtótájékoztatón Angelov.
Bulgária azután döntött a korlátozások lazítása mellett, hogy az elmúlt egy hónapban csökkent az újabb fertőzöttek száma: míg egy hónapja naponta csaknem 5000 ezer újabb megbetegedést jegyeztek fel, addig az elmúlt nap során 1681 újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak.
Mindazonáltal az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint Bulgáriában az elmúlt két hétben egymillió lakosra átlagosan a fertőzéshez köthető 231 haláleset jutott, amivel a balkáni ország a második helyen áll ebben az összesítésben. Bulgária ezenkívül egyike azoknak az országoknak is, amelyekben az oltási kampány a leglassabban halad a világon: a mintegy hétmilliós lakosság mindössze 9,3 százalékát oltották be eddig legalább egy adaggal.
(MTI)