2021. június 20., vasárnap, Koppány, Szörényke napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
14:33 Egészségügyi és rendvédelmi dolgozókat köszöntöttek a cirkuszban13:42 Izraeli kormányfő: az iráni elnökválasztás eredménye "az utolsó figyelmeztetés"13:14 Visszatér állomáshelyére a washingtoni orosz nagykövet12:43 Az afganisztáni csapatkivonások után is jól fognak viselkedni - fogadkoznak a tálibok12:19 Elszállítják "felszabadításunk" néhány eszközét a Lánchíd mellől11:51 Összeomlott egy klímavédelem és fenntarthatóság jegyében épülő iskola Antwerpenben11:19 Gerorge Floyd szobrot kapott Brooklynban is, Washingtonban is ünnepelhettek a BLM téren10:59 München elnyomott buzikat vizionáló polgármestere is szivárványszínű stadiont akar a német-magyarra10:38 A járvány és az oltakozási kedv is egyre visszafogottabb Szerbiában10:15 Vizsgálat nélkül is kiadta a versenyengedélyeket az orvos, de pechére őt alaposan megvizsgálták09:56 A "napégette arcúak földjén" forgattak ismeretterjesztő sorozatot a szegedi kutatók meggyilkolásáról09:40 Le Penék a francia regionális választások mai első fordulójának esélyesei - de a második felvonás már egy más műfaj lesz09:22 Több tucat épület vált lángok martalékává Dél-Lengyelországban09:06 Már zajlanak az előrehozott parlamenti választások Örményországban08:49 Robbanások ráztak meg egy szerb lőszergyárat
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Több uniós tagállam gyorsreagálású erő létrehozását javasolja

Reklám

Az Európai Unió tizennégy tagországa, köztük Németország és Franciaország, olyan gyorsreagálású katonai erő létrehozását javasolja, amely azonnali beavatkozásra képes nemzetközi válságok kirobbanása esetén, a javaslat az uniós védelmi miniszterek csütörtöki ülésének napirendjére kerülhet - közölték az ülés részleteit ismerő uniós források szerdán.
A tizennégy uniós tagország, köztük Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, Németország, Görögország, Franciaország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Szlovénia és Spanyolország szerint az Európai Uniónak legkevesebb ötezer katonából álló haderőt kell létrehoznia, hogy szükség esetén segítséget nyújthasson a sürgős beavatkozásra szoruló unión kívüli kormányoknak. A haderő hajókkal és repülőgépekkel is rendelkezne.
A tájékoztatás szerint az uniós gyorsreagálású erő létrehozását egyebek mellett az Egyesült Királyság uniós kilépése indokolja, ugyanis a szigetország hadereje adta az EU katonai jelenlétének legjelentősebb részét. A javaslat az uniós tagországok védelmi minisztereinek csütörtökön tervezett tanácskozásának témái közé kerülhet. A Védelmi Tanács ülését vezető Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő korábban többször felrótta az Európai Uniónak, hogy nem lép fel olyan unión kívüli országok megsegítésére, mint például a polgárháborús viszonyok közé sodródott Líbia.
Közös uniós haderő létrehozásának ötletét a tagállamok először 1999-ben vitatták meg, majd 2007-ben 1500 fő rendelkezésre állásával harcképes egységet hoztak létre válságok kezelésére. Az unió 2021-től közös védelmi költségvetéssel rendelkezik, továbbá védelmi rendszert dolgoz ki 2022-re.
Az uniós védelmi tanács csütörtöki ülésének napirendjén szerepel egyebek mellett számos közelmúltbeli fejlemény és közelgő esemény áttekintése, többek között a Száhel-övezettel, Ukrajnával, Oroszországgal, Columbiával és az ENSZ líbiai fegyverembargójának ellenőrzésére létrehozott, Irini nevű földközi-tengeri uniós művelettel kapcsolatban. A Tanács véleménycserét folytat az EU védelmi stratégiájáról, ezen belül is legfőképpen a válságkezelésről. A miniszterek nem hivatalos munkaebéd keretében megbeszélést tartanak Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral az EU és a katonai szövetség együttműködéséről.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready