Legalább 11-en meghaltak egy pokolgépes merényletben a délkelet-afganisztáni Zabul tartományban - közölte hétfőn Tárik Arján, az afgán belügyminisztérium szóvivője, nem sokkal azt követően, hogy a tálibok bejelentették, felfüggesztik a harcokat a ramadán végét jelző, a hét közepén beköszöntő háromnapos ünnep idejére.
A vasárnap késő este elkövetett merényletben - amelynek elkövetőjeként egyetlen csoport sem jelentkezett - 28-an megsebesültek.
A kormányellenes radikálisok a böjti hónap végét jelző ünnep (Íd al-Fitr) alkalmából hirdettek fegyvernyugvást, ám a közleményükben felhívják a figyelmet arra is, hogy ha ez idő alatt támadás éri őket, arra válaszolni fognak. A tűzszünet a hét közepén lépne életbe.
A tálibokkal folytatott béketárgyalásokat felügyelő afgán nemzeti megbékélési tanács szóvivője, Faríd Havzun üdvözölte a tűzszünetet, hozzátéve, hogy a kabuli kormány nemsokára hivatalosan is reagál rá.
A vasárnap esti merénylet, illetve a radikálisok bejelentése előtt néhány nappal egy kabuli iskolát ért támadás, amelynek több mint 50 halálos áldozata volt, többségében diáklányok. A tálibok tagadták, hogy közük volt a merénylethez, amellyel kapcsolatban Asraf Gáni elnök keddre gyásznapot gyásznapot rendelt el. A radikálisok, jóllehet továbbra is gyakran követnek el támadásokat Afganisztán több pontján a kormányerők ellen, hangsúlyozták, hogy a tavaly februárban az Egyesült Államokkal kötött békemegállapodást követően nem követtek el merényleteket.
(MTI)