A "homofóbia", a "szexuális kisebbségeket érő hátrányos megkülönböztetés" mély gyökeret vert Európában, a társadalmi hozzáállás lassan változik - közölte az Európa Tanács főtitkára hétfőn, a "szexuális kisebbségek hátrányos megkülönböztetése" elleni küzdelem világnapja alkalmából közzétett közleményében.
Marija Pejcinovic Buric, a 47 tagú Európa Tanács főtitkára hangsúlyozta, a "szexuális kisebbségek" jogai terén elért eredmények, köztük a "házasság" elismerése, az örökbefogadás "joga", a munkahelyi megkülönböztetés csökkenése, az ellenük irányuló "gyűlöletbeszéd" és a "gyűlöletből elkövetett bűncselekmények" jogorvoslásának biztosítása ellenére "sokaknak még mindig félniük kell szexuális beállítottságuk vagy nemi identitásuk miatt".
A főtitkár hangsúlyozta, hogy "számos országban csorbultak a szexuális kisebbségek jogai". "A politikusok ellenséges retorikája többfelé erősödött", "gyakoribbá váltak a homofób indíttatású erőszakos cselekmények", van olyan ország, ahol úgynevezett "LMBTQ-mentes övezeteket" jelöltek ki. Emlékeztett: az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága (ECRI) nemrégiben közzétett, 2020-as éves jelentésében a "szexuális kisebbségek" jogai terén bekövetkezett visszalépésre hívta fel a figyelmet. Az "aggasztó tendencia" miatt a szakértői csoport összehangolt válaszra szólította fel a tagországokat - közölte.
"Jobb törvényekre van szükség, elfogadásukhoz és végrehajtásukhoz pedig politikai akarat, az egyenlőség iránti elkötelezettség szükséges" - jegyezte meg.
Arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európa Tanács valamennyi tagállama ratifikálta az emberi jogok európai egyezményét, amely mindenki számára biztosítja a magán- és a családi élet védelmét, az egyesülés, a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezés jogát. Az Európa Tanács készséggel segít a tagállamoknak az egyezményben foglaltak valóra váltásában - tette hozzá a főtitkár.
(MTI nyomán)