Ferenc pápa fogadta hétfőn az európai körúton tartózkodó Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztert a közel-keleti feszültség kiéleződése közepette, amelyben legalább 200 palesztin és 10 izraeli állampolgár vesztette életét.
Az iráni külügyminiszter Rómában találkozott olasz hivatali kollégájával, Luigi Di Maióval is - erősítette meg az olasz minisztérium.
"Áttekintettük a nemzetközi helyzetet, a szankciókat, az etika témáját a nemzetközi közösségben, a család támogatásának fontosságát és Palesztina helyzetét" - mondta Zaríf a katolikus egyházfővel tartott találkozóját követően.
Az Irán római nagykövetsége által közzétett videofelvételen a miniszter "nagyon fontosnak" nevezte Irán kapcsolatait a Vatikánnal.
A pápa vasárnap erőteljes felhívást intézett a Gázai övezetet és Izrael számos városát néhány napja sújtó "szörnyű és elfogadhatatlan" erőszak beszüntetésére, egyúttal emlékeztetett arra, hogy a harcok miatt százak vesztették életüket és sebesültek meg ártatlanul, köztük gyerekek. Az iráni külügyminiszter vasárnap ezzel szemben felszólította az iszlám országokat, hogy "ismerjék el a palesztin nép elleni izraeli agressziót népirtásnak és emberiesség elleni bűncselekményeknek".
Zaríf szombaton érkezett Rómába, miután törölte Bécsbe tervezett látogatását, mert az osztrák kormány Izrael iránti szolidaritásként felvonta az izraeli zászlót a szövetségi kancellária és a külügyminisztérium épületénél. Az iráni külügyminiszter ezt megelőzően Madridba látogatott, ahol találkozott Arancha González Laya spanyol külügyminiszterrel.
(MTI)