Két thaiföldi vendégmunkás meghalt kedden Izraelben a Gázai övezet szomszédságában lévő Ohad nevű faluban a palesztin szervezetek rakétatámadásában - jelentette a 11-es közszolgálati tévécsatorna.
Ketten életüket vesztették, tíz thaiföldi mezőgazdasági vendégmunkás pedig megsebesült egy farmon, a mezőgazdasági termékeket csomagoló épületnél, amikor az övezetből rakétákat indítottak a szomszédos izraeli településekre. A Walla hírportál értesülése szerint két thaiföldi vendégmunkást nagyon súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.
Délután is folytatódtak hullámokban a rakétatámadások Izrael déli részén, egy rakéta becsapódott Asdódon egy félig kész sokemeletes épületbe, ahol senki sem sebesült meg.
Izrael közben azzal próbált jó színben feltűnni a világ előtt, hogy humanitárius segélyt, egyebek mellett üzemanyagot szállított Gázába a civil lakosság számára. A szállítmány megérkezése után a gázai szervezetek, a Hamász és az Iszlám Dzsihád felújította a rakétatámadásokat.
Jakov Sabtaj rendőrfőkapitány Askelonban a 11-es csatornának azt mondta, hogy az utóbbi két napban helyreállt a nyugalom az arabok és zsidók által vegyesen lakott izraeli településeken a korábbi, négy napon át tartó zavargások után.
Az Izrael mintegy ötödét kitevő arab kisebbség keddre általános sztrájkot hirdetett, tiltakozásul az arab közösségek hátrányos helyzete miatt (az MTI szerint ez csak szerintük van így), de több munkahelyen, elsősorban az építőiparban és a közlekedésben válaszul elbocsátották őket munkahelyeikről.
A ciszjordániai palesztinok a gázaiakkal vállalt szolidaritásuk jeleként meghirdették a "harag napját" keddre, és Ciszjordánia számos pontján tüntetések és összecsapások zajlottak az izraeli rendfenntartókkal. Rámalláh közelében két izraeli rendőr könnyebben megsebesült, lábukon lőtt sebekkel szállították őket kórházba.
Kelet-Jeruzsálemben az óváros damaszkuszi kapujánál és Sejk Dzsarra lakónegyedben nyolc embert őrizetbe vettek a rendőrséggel való összecsapások során, miután az izraeli biztonsági erők tömegoszlató eszközökkel, villanógránátokkal és vízágyúval próbálták eltávolítani az ott tüntető arabokat.
(MTI nyomán)