2021. augusztus 1., vasárnap, Boglárka, Nimród napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:09 Tolt egy kis agitpropot az észak-koreai uralkodó húga21:38 Nem sűrűn indulnak mostanság belföldi légijáratok Afganisztánban21:00 Összeállítás a cigányok által elkövetett magyargyilkosságokról (2006-2021)20:50 Irán támadta meg a teherhajót, mert Izrael azt mondja20:44 Kétségbeesett meztelenkedés - Heti progresszió (XCI. rész)20:21 Kommentár a választási előjáték kapcsán20:07 Törökország bekérette a görög nagykövetet, mert lelőttek egy török állampolgárt a két ország határán19:28 Az augusztusi Duo Gladii Szent István királyunk előtt tiszteleg18:54 Trükkös brit kormányzati honlapot buktatott le az Independent 18:29 Iohannis ma egy kicsit szásszá vedlett17:52 Az erős kánikula egyelőre nem tér vissza16:50 Árulkodó levelet küldtek Bidennek az ukránok16:25 Katasztrófavédelem: a cserepes virágokat, szerszámokat vigyük fedett helyre16:19 Tizennyolc dollár egy gyilkosságért: ötszörösére nőtt a Burkina Fasó-i gyermekkatonák száma15:46 Lazítanak Romániában és Erdélyben
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Ferenc pápa új dekrétumával a szentté avatás felé tartó út elejére léptette Robert Schumant

Reklám

Ferenc pápa szombaton a római katolikus egyház szentté avatási útjára helyezte Robert Schuman 20. századi államférfit, a modern Európa egyik alapítóját, írta meg a Reuters nyomán a Telex.
Egy vatikáni közlemény szerint a pápa jóváhagyta az 1963-ban elhunyt Schuman „hősies erényeinek” elismeréséről szóló dekrétumot. Az elismerés az egyik legkorábbi szakasza annak a hosszú folyamatnak, amely a szentté avatáshoz vezethet.
Schuman munkássága meghatározó szerepet játszott a mai európai intézmények, például az Európai Unió megalapításában. 1950-ben a „Schuman-terv” egy nemzetek feletti szén- és acélközösséget javasolt. A terv 1957-ben Európai Gazdasági Közösséggé, 1993-ban pedig Európai Unióvá alakult.
A második világháborút közvetlenül követő időszakban francia miniszterelnökként és külügyminiszterként szolgált, szerepet játszott a NATO megalapításában is.
Az olasz Alcide de Gasperi, a francia Jean Monnet és a német Konrad Adenauer mellett őt tartják Európa egyik atyjának, aki a demokratikus, nemzetek feletti elveket támogatta, hogy megakadályozza egy újabb háború kitörését a kontinensen. Ezeket a törekvéseit több pápa is méltatta.
A dekrétum jóváhagyásával mostantól a „tiszteletreméltó” címet viseli. Schumannak egy csodát kellene tulajdonítani ahhoz, hogy boldoggá, majd egy másikat ahhoz, hogy szentté avassák. A római katolikus egyház azt tanítja, hogy csodákat csak Isten tesz, de a szentek, akikről úgy tartják, hogy Istennél vannak a mennyben, közbenjárnak a hozzájuk imádkozó emberekért. A csoda általában egy ember orvosilag megmagyarázhatatlan gyógyulása.
A franciaországi székhelyű Institut Saint Benoît több évtizede szorgalmazza Schuman szentté avatását. Teológusai és történészei tanúkat hallgattak meg, és megvizsgálták minden írását a Vatikánba küldött dokumentációhoz, amely végül a szombati dekrétumhoz vezetett.Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready