2021. augusztus 3., kedd, Hermina, Harmat napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:10 Igen sokszínű volt az Orion-művelet hetedik fázisa18:35 Vesztegetés gyanúja miatt hallgatták ki egy budapesti kórház főnővérét18:07 Már négyen követtek el öngyilkosságot a Capitoliumot védő rendőrök közül17:44 Lezárják délutánonként az Akropoliszt - lángol a növényzet Athén közelében17:19 A Napraforgó lett Magyarország tortája16:52 Az idei a legmelegebb nyár 1901 óta16:17 Felakasztottak egy fehérorosz aktivistát egy kijevi parkban16:03 Lassan már csak illegáliséknak nem kell regisztrálniuk a schengeni határok átlépéséhez15:37 Ma az ezüstjeink után megdupláztuk az aranyaink számát is: Lőrincz Tamás olimpiai bajnok15:15 Dél-koreai hírszerzés: Phenjan a szankciók feloldása nélkül nem akar újra tárgyalni14:57 Orbán szerb barátja hazugságvizsgálóra kötné magát14:46 Zsinórban a negyedik olimpián jutott négy közé a női vízilabda-válogatott14:18 Ombudsman: sérti az Alaptörvényt a műtétek önköltséges teszthez kötése13:58 "Egyetlen tálibot sem hagyunk életben" - az afgán tábornok így kérte távozásra a civileket13:41 Litvánia illegálisokat toloncolt vissza Fehéroroszországba
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Mégis tud kormányt alakítani az örmény miniszterelnök pártja

Reklám

Korábbi hírekkel ellentétben mégis tud önállóan kormányt alakítani Nikol Pasinján ügyvezető örmény miniszterelnök pártja, amely elsöprő győzelmet aratott a vasárnapi parlamenti választáson.
A Pasinján vezette Polgári Szerződés a voksok 53,92 százalékát szerezte meg, és ez elvileg 0,08 százaléknyi vokssal kevesebb, mint amennyi ahhoz szükséges, hogy önállóan tudjon kormányt alakítani. Tigran Mukucsján, a központi választási bizottság elnöke azonban újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy a testület által közzétett előzetes eredmények alapján Pasinján pártja mégis jogot formálhat arra, hogy önállóan alakítson kormányt. Magyarázata szerint a bizottság által közzétett adatok azt mutatják, hogy a pártok az összes szavazat hány százalékát szerezték meg, de a mandátumelosztás más séma szerint történik. Az a politikai erő alakíthat önállóan kormányt, amely a mandátumok számának 54 százalékát birtokolja, Pasinján pártja pedig további mandátumokat kap a parlamentbe be nem jutott pártok szavazatai révén.
A Robert Kocserján volt államfő vezette szövetség, az Armenia a második helyen végzett a szavazatok 21,04 százalékával. A pártok számára a bejutási küszöb öt, a választási szövetségek (blokkok) számára hétszázalékos. Mukucsján azonban kifejtette, hogy a választási törvény szerint a parlamentben mindenképpen legalább három pártnak kell lennie, ezért bejut a harmadik helyen végzett politikai erő akkor is, ha nem lépte át a bejutási küszöböt.
A választási bizottság elnöke igennel válaszolt arra a kérdése, hogy az előzetes eredmények alapján tagja lesz-e a parlamentnek a Szerzs Szargszján volt államfő vezette Tiszteletet! blokk is, amely harmadikként a voksok 5,23 százalékát szerezte meg, és nem lépte át a rá vonatkozó hétszázalékos küszöböt.
A negyedik, a Gagik Crukján vezette Virágzó Örményország nevű párt 3,96 százaléknyi voksot kapott, de rá az ötszázalékos küszöb vonatkozik.
A választáson 25 párt indult, a részvételi arány 49,4 százalékos volt.
Korábban írtuk: Az örmény kormányfő pártjának 0,08 százaléknyi szavazat hiányzik az önálló kormányalakításhoz
Nikol Pasinján ügyvezető örmény miniszterelnök pártja elsöprő győzelmet aratott a vasárnapi parlamenti választáson, és mindössze 0,08 százaléknyi szavazata hiányzik ahhoz, hogy önállóan kormányt tudjon alakítani.
A központi választási bizottság a szavazókörzetek összesített adatai alapján hétfő reggel arról tájékoztatott, hogy a Pasinján vezette Polgári Szerződés a voksok 53,92 százalékát szerezte meg. A Robert Kocserján volt államfő vezette szövetség, az Armenia a szavazatok 21,04 százalékát gyűjtötte össze. Utánuk következik 5,23 százalékkal a Tiszteletem! nevű tömörülés, amelyet Szerzs Szargszján volt államfő és Artur Vanecján volt nemzetbiztonsági főnök neve fémjelez.
A Gagik Crukján vezette Virágzó Örményország párt harmadikként a voksok 3,96 százalékát szerezte meg, de kiesik a parlamentből, mert a pártok számára öt-, a választási szövetségek számára hétszázalékos a bejutási küszöb.
Pasinján már hétfőn hajnalban, a hivatalos részeredmények ismeretében győzelmet hirdetett, de Kocsarján az állítólagos csalások miatt nem ismerte el az előzetes eredményeket.
A választási eredmények merőben eltérnek az utóbbi napokban készített közvélemény-kutatásoktól, amelyek nagyjából azonos eredményt jósoltak a két nagyobb tömörülésnek. Sőt a Gallup intézet pénteki felmérése azt mutatta, hogy Kocsarján szövetségére a lakosság 28,7 százaléka szavazna, Pasinján pártjára pedig 25,2 százalékuk.
Több szakértő attól tart, hogy komoly tüntetések, akár zavargások is kirobbanhatnak, miután a meglehetősen kemény választási kampány tovább fokozta a megosztottságot az országban a tavaly őszi hegyi-karabahi konfliktust követő, egyébként is rendkívül feszült időszakban.
A voksolást azért kellett kiírni, mert súlyos belpolitikai válsághoz vezetett a Kaukázuson túli köztársaságban, hogy a szomszédos Azerbajdzsán tavaly ősszel nagy területeket foglalt el a vitatott hovatartozású, addig nagyrészt örmény ellenőrzés alatt álló, többségében örmények lakta Hegyi-Karabahban és környékén. A hat héten át tartó harcokban 6500-an haltak meg, s Örményországban tömegtüntetéseken követelték a kormány lemondását, azzal vádolva a kormányt, hogy "elárulta az örmény nemzeti ügyet". Nikol Pasinján végül, a feszültséget enyhítendő, lemondott, és új választást írtak ki.
Korábban írtuk: Örmény választás: Pasinján győzelmet hirdetett, Kocsarján nem ismerte el az eredményt
Nikol Pasinján ügyvezető miniszterelnök az előző napi örményországi választások győztesének hirdette pártját hétfő hajnalban, fő riválisa, Robert Kocsarján volt államfő azonban az állítólagos csalások miatt nem ismerte el az előzetes eredményeket.
Az AFP francia hírügynökség szerint a szavazatok 62 százalékos feldolgozottsága alapján Pasinján pártja, a Polgári Szerződés 57,1 százalékot szerzett, míg a Kocsarján vezette szövetség, az Armenia mindössze 19,3 százalékot.
"Már láthatjuk, hogy meggyőző győzelmet arattunk a választáson, és meggyőző többségünk lesz a parlamentben" - jelentette ki Pasinján, és hétfő estére Jereván központjába hívta a támogatóit.
Amikor a kormányfő megérkezett pártja kampányközpontjába, a tömeg óriási tapsviharral fogadta, miközben azt skandálta, hogy "Győzelem!".
Kocsarján már a szavazatszámlálás során tiltakozását fejezte ki az "előre eltervezett csalások" miatt, a gyanús esetek alapos kivizsgálását követelve. "Ezen kérdések teljes körű tisztázásáig a blokk nem ismeri el az eredményeket" - szögezte le.
A RIA Novosztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint 319 bejelentés érkezett szabálytalanságokról.
Több szakértő attól tart, hogy komoly tüntetések, akár zavargások is kirobbanhatnak, miután a meglehetősen kemény választási kampány tovább fokozta a megosztottságot az országban a tavaly őszi hegyi-karabahi konfliktust követő, egyébként is rendkívül feszült időszakban.
Az előrehozott választásokon nagyjából 2,6 millió szavazó adhatta le voksát több mint kétezer szavazóhelyiségben.
Az utóbbi napokban a közvélemény-kutatások fej-fej mellé mérték a két nagyobb blokkot, a Gallup intézet pénteki felmérése azt mutatta, hogy Kocsarján szövetségére a lakosság 28,7 százaléka szavazna, Pasinján párjára pedig 25,2 százalékuk.
A voksolást azért kellett kiírni, mert súlyos belpolitikai válsághoz vezetett az egykori szovjetköztársaságban, hogy a szomszédos Azerbajdzsán tavaly ősszel nagy területeket foglalt el a vitatott hovatartozású, addig nagyrészt örmény ellenőrzés alatt álló, többségében örmények lakta Hegyi-Karabahban.
A hat héten át tartó harcokban 6500-an haltak meg, s Örményországban tömegtüntetéseken követelték a kormány lemondását, azt skandálva, hogy a kormány "elárulta az örmény nemzeti ügyet". Nikol Pasinján miniszterelnök végül, a feszültséget enyhítendő, lemondott, és új választásokat írtak ki.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready