Legkevesebb 67 ember halt meg a nyugat-indiai Mahárástra államban az özönvízszerű esőzések okozta áradásokban és földcsuszamlásokban - közölték a hatóságok pénteken.
A Reuters hírügynökség által közölt számadatokkal szemben az AP amerikai hírügynökség 47 halottról számolt be. A hatóságok korábban "csak" 18 halálos áldozatot jelentettek.
Uddhav Thákeraj, Mahárástra főminisztere elmondta, hogy a mentésben a hadsereg is részt vesz. Egy másik tisztségviselő szerint viszont a munkálatok így is lassan haladnak, mert a heves esőzések és a kiöntött folyók miatt a munkagépeket nehezen tudják mozgatni.
Legalább 36 ember halt meg a Mumbaitól 180 kilométerre délkeletre fekvő Tálijéban, ahol egy földcsuszamlás letarolta a település nagy részét - közölte az állami kormányzat egyik minisztere.
További 27 ember Mahárástra állam különböző részein vesztette életét a földcsuszamlások és a heves esőzések miatti balesetek miatt. Legalább négy ember az állam székhelyén, Mumbaiban halt meg, miután egy épület összeomlott.
Az állami kormányzat neve elhallgatását kérő illetékese a Reutersnek elmondta: attól tartanak, hogy további több tucat ember rekedt a földcsuszamlások miatt a föld alatt Szatára és Rájgad kerületekben.
Narendra Modi indiai miniszterelnök fájdalmát fejezte ki a halálesetekkel kapcsolatban. Twitter-bejegyzése szerint szorosan nyomon követik a helyzetet, és segítségnyújtásban részesítik a természeti csapások által sújtott személyeket.
India nyugati partvidékének egyes részein 594 milliméternyi csapadék hullott 24 óra alatt, ami arra kényszerítette a hatóságokat, hogy evakuálják az embereket a veszélyeztetett területekről.
"A váratlanul lezúduló, nagyon heves esőzések földcsuszamlásokat váltottak ki számos helyen, és megáradtak a folyók" - mondta Thákeraj. "Kénytelenek vagyunk leengedni a vizet a tározókból, és ennek megfelelően elköltöztetjük az embereket. A folyópartok közelében élőket biztonságosabb helyekre költöztetjük" - jelentette ki. A part menti területeken folytatott mentési munkálatokban a haditengerészet és a hadsereg is segített - tette hozzá.
Az állam folyói kiöntöttek azután, hogy a hatóságok megnyitották a víztározókat, miután a térség egyes részein több mint 200 milliméter csapadék hullott le 24 óra alatt.
Több száz településen - falvakban és kisebb városokban - nincs áram, sem ivóvíz.
Megemelkedett a folyók vízszintje a szomszédos Karnátaka és Telangána államokban is, a helyi hatóságok figyelemmel kísérik a helyzetet.
Dél-Ázsiában gyakoriak a földcsuszamlások a monszunesős időszakban, amely júniustól szeptemberig tart. Mindazonáltal India éves csapadékmennyiségének 70 százaléka ebből az időszakból származik, ez pedig létfontosságú az ország mezőgazdasága számára.
(MTI)