2021. szeptember 26., vasárnap, Jusztina napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:30 60 millióan szavazhatnak ma Németországban a Merkel utáni Bundestagról16:42 Az ANO nyerheti a cseh választást, de előnye csökkent16:19 Izrael elismerését követelték néhányan Irakban, de elfogató parancsot adtak ki ellenük15:41 Kerékpározással rajzolta meg egy rajongó a Nirvana Nevermind-borítóját15:14 Az anyaországba telepítenék az afganisztáni kirgizeket14:48 Kenyai is jutott a dobogóra az etiópok közé a Berlin Marathonon14:29 Már csak az RMDSZ ragaszkodik a bukni készülő román miniszterelnökhöz13:44 Újabb foci-vb-t rendezne Putyin13:09 Jó napjuk volt Izlandon a baloldali-konzervatív-haladóknak12:24 Vagy ötven rosszul kopogtatót fogtak Szeged-Gyálarét külterületén11:46 A Harmadik Birodalom horogkeresztes zászlaját lengette a szél Ciszjordániában11:16 Kiállt a PDSZ a gyerekek suhancoktól való védelme miatt meghurcolt tanár mellett11:01 Túl sok rubelt vittek ki Oroszországból a szcientológus szervezetek, ezért betiltották őket10:44 Rusvai: világszerte ez már a hatodik hullám, a harmadik volt a legkeményebb, két év alatt nátha lesz belőle10:28 Nemzeti ünnepet tartó tömegbe csapódott egy húszi rakéta Jemenben
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Német legfelsőbb bíróság: jogtalanul törli a "gyűlöletkeltő" bejegyzéseket a Facebook

Nem tájékoztatják megfelelően a felhasználókat és nincs jogorvoslat, ezért jogszerűtlen a Facebook gyakorlata, melynek keretében törli a „gyűlöletkeltő" posztokat, illetve tiltja azok közzétevőit – ezt állapította meg a német legfelsőbb bíróság csütörtöki ítéletében, vette észre az Azonnali. A techcég vizsgálja az ítéletet.
A német legfelsőbb bíróság szerint a Facebook jogtalanul törli a rasszista posztokat
A Facebook jogszerűtlen módon jár el a gyűlöletbeszéd miatt törölt posztok, illetve felfüggesztett fiókok kezelésekor, mert nem tájékoztatta megfelelően utólag sem a felhasználókat és nem adott jogorvoslati lehetőséget
– írja a német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság csütörtöki döntéséről az Euractiv.
Zoom
A testület ezért érvénytelennek nyilvánította a közösségi oldal ezt gyakorlatot előíró felhasználási feltételeit. Az ügy apropóját egyébként egy „elég súlyos migránsozós poszt" törlése adta, amelynek a szerzője arról értekezett, hogy a bevándorlók nyugodtan gyilkolhatnak és követhetnek el nemi erőszakot, mert senkit sem érdekel mindez.
Az ítélet sem a törlést, hanem annak módját kifogásolja. Eszerint még utólag sem informálja a felhasználókat a törléssel kapcsolatosan a rendszer, nem indokolja meg a döntéseket, és nincs lehetőség a jogorvoslatra sem.
A Facebook úgy kommentálta a döntést: megvizsgálják a gyakorlatukat, hogy hatékonyan eltávolíthassák a „gyűlöletkeltő" tartalmakat. A techcég szóvivője kiemelte, hogy zéró toleranciát gyakorolnak az állítólagos gyűlöletbeszéddel kapcsolatosan és elkötelezettek, hogy az ilyen tartalmakat eltávolítsák a Facebook-ról.
A Google-nek eközben az előírt spicliskedés miatt vannak adatvédelmi aggályai
Németországban először 2017-ben hoztak törvényt arról, hogy a közösségi oldalaknak a „nyilvánvalóan jogellenes” tartalmakat bepanaszolásuktól számított huszonnégy órán belül, az „egyébként jogellenes” tartalmakat pedig hét napon belül el kell távolítaniuk, és panaszkezelő szervet is kell működtetniük.
A jogi környezet épp mostanában szigorodik Németországban: egy már elfogadott, és 2022 februárjában hatályba lépő módosító csomag szerint bizonyos posztok esetén (amelyek mondjuk konkrétan megfenyegetnek valakit vagy uszítást valósítanak meg) nemcsak törölniük kell majd a közösségi oldalaknak, de jelenteniük is kell őket a bűnüldöző hatóságok felé. A Google ezzel kapcsolatosan a héten egyébként bírósági felülvizsgálatot kért, mivel álláspontjuk szerint sérti az adatvédelmi elveket, hogy ennek keretében a hatóságoknak kiadhatók az adatok azelőtt, hogy bizonyított lenne, hogy egy felhasználó bűncselekményt követett el.
A Facebooknak nem ez az első összetűzése a német ítélkezéssel. 2020 nyarán szintén a legfelsőbb bíróság mondta ki, hogy több alkalommal visszaéltek a piaci erőfölényükkel. Például a felhasználók külön engedélye nélkül kapcsolta össze a róluk gyűjtött adatokat a többi alájuk tartozó szolgáltatással – mint a WhatsApp és az Instagram – közös profilokba, illetve ugyanúgy hozzájárulást kellett volna kérnie a külső szolgáltatásokból történő adatgyűjtéshez is.
Magyarországon pedig hasonló ügy a szélsőjobboldali Mi Hazánk rendszeres letiltása és pereskedése a közösségi oldallal – fogalmaz Ungár Péter lapja. Ennek legfrissebb fejezetében a Szegedi Törvényszék Toroczkai László keresete alapján egy meghagyásban arra kötelezte a céget, hogy állítsa vissza az ásotthalmi polgármester régóta elérhetetlen oldalát.
(Azonnali nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready