Újabb, 60 napos kilakoltatási moratóriumot hirdetett kedden Joe Biden amerikai elnök kormánya a demokrata párti törvényhozók nyomására, hogy a koronavírus-járvány újabb hulláma közepette megelőzze bérlők millióinak az utcára kerülését.
A járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) által kiadott, október 3-ig tartó moratórium az országnak azon térségeit célozza, ahol az elmúlt hetekben jelentősen felgyorsult Covid-19 járvány terjedése, s ezzel az Egyesült Államok megyéinek 80, valamint a lakosság 90 százalékára vonatkozik.
"A delta variáns megjelenése a közösségi terjedés felgyorsulásához vezetett, ami egyre több amerikait tesz ki fokozott kockázatnak, különösen azokat, akik nincsenek beoltva" - mondta kedden Rochelle Walensky, a CDC Digazgatója. "Ez a moratórium a megfelelő lépés ahhoz, hogy az otthonukban tartsuk őket, távol azoktól a gyülekezési helyektől, ahol a Covid-19 terjed."
Az új rendelet korlátozott és célzott, s elkülönül az ügynökség korábbi kilakoltatási moratóriumától, amely július 31-én lejárt - közölte a CDC.
A lépést mindazonáltal jogi úton megtámadhatják, mivel a legfelsőbb bíróság júniusban úgy döntött, hogy a CDC túllépte hatáskörét, amikor ilyen irányelveket hozott létre, és minden további hosszabbításhoz kongresszusi felhatalmazásra lenne szükség.
A Fehér Ház hétfőn még azt közölte, hogy a CDC "nem tudott megfelelő jogi alapot találni" egy új moratóriumhoz, s ezért a kongresszust sürgette, hogy "haladéktalanul" cselekedjen. A képviselőházi demokrata vezetők azonban egyértelműnek látták, hogy a pártvonlak mentén megosztott szenátus nem fogja meghosszabbítani a kilakoltatási moratóriumot, s a Fehér Házat egyoldalú lépésre szólították fel.
Demokrata törvényhozók egy része kedden a Capitolium előtt tartott tüntetésen adott nyomatékot követelésének.
Biden kedd délután újságíróknak azt mondta, nem biztos abban, hogy az új rendelet átmegy az alkotmányos vizsgálaton, de egy esetleges pereskedés "valószínűleg adna némi plusz időt" a bérleti támogatásra szánt pénzeszközök folyósítására.
A szövetségi kongresszus tavaly egy csaknem 47 milliárd dolláros keretet szavazott meg a be nem fizetett lakbérek pótlására, ennek folyósítása a bérbeadók felé azonban nagyon lassan zajlik. "A pénz megvan" - hangsúlyozta Biden kedden, a Fehér Ház pedig ismét a tagállami kormányokat és a helyi kormányzatokat sürgette a kifizetések felgyorsítására.
Hivatalos adatok szerint március végén mintegy 6,4 millió amerikai háztartás volt hátralékban a bérleti díjjal. Július 1-jén pedig körülbelül 3,6 millió ember vélekedett úgy, hogy a következő két hónapban kilakoltatás várhat rá.
(MTI)