Le kellene mondania a szexuális zaklatással vádolt Andrew Cuomo New York-i kormányzónak - mondta Joe Biden amerikai elnök Washingtonban.
Biden egy keddi sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: tartja magát ahhoz, amit márciusban mondott, hogy ha beigazolódnak a Cuomo ellen felhozott vádak, akkor úgy véli, a kormányzónak le kellene mondania. Az Egyesült Államokban szokatlannak számít, hogy az elnök távozásra szólít fel egy megválasztott kormányzót, aki ráadásul egyben párttársa - mutattak rá hírügynökségek.
Cuomo az ellene felhozott vádakat vizsgáló jelentés közzététele utáni beszédében azt állította: soha nem zaklatott senkit, és leszögezte, hogy nem mond le tisztségéről.
Jen Psaki fehér házi szóvivő borzalmasnak nevezte a vádakat.
A szenátus demokrata többségét vezető Chuck Schumer, illetve a szintén demokrata többségű képviselőház elnöke, Nancy Pelosi is lemondásra szólította fel Cuomót. Pelosi elismeréssel adózott azoknak a nőknek, akik vették a bátorságot, hogy nyilvánosság elé álljanak a Cuomo elleni vádakkal.
Pennsylvania, New Jersey, Rhode Island és Connecticut demokrata párti kormányzói közös közleményükben a vizsgálat eredményei feletti döbbenetüknek adtak hangot. Megjegyezték: szerintük is távoznia kellene a kormányzónak.
New York állam képviselőházának demokrata elnöke Cuomo minél gyorsabb eltávolítását követelte. Carl Heastie szerint egyértelművé vált, hogy a kormányzó elveszítette a képviselőházi demokrata többség bizalmát, és nem maradhat tovább hivatalában.
New York állam főügyésze, Letitia James egy hónapokig tartó vizsgálat eredményeit kedden ismertetve közölte: Cuomo szexuálisan zaklatta az állami hatóságok több jelenlegi és egykori női munkatársát, fogdosta, csókolgatta és ölelgette őket, valamint illetlen megjegyzéseket tett rájuk. A vizsgálat azt is megállapította, hogy Andrew Cuomo és támogatói bosszút álltak az egyik korábbi alkalmazotton, aki vádakkal állt elő.
A vizsgálat során a felkért ügyvédek - Anne Clark és Joon Kim - 179 emberrel beszéltek és 7400 bizonyítékot vizsgáltak meg, köztük dokumentumokat, e-maileket, hangfájlokat és fotókat.
A 168 oldalas jelentésben kitértek arra is, hogy a 2011 óta hivatalban lévő kormányzó ellenséges és félelemteli munkahelyi légkört teremtett női beosztottjai számára.
A beszámoló civil vizsgálat eredménye, amelynek nincsenek automatikus jogi következményei, legfeljebb egy eljárás megindításának alapjául szolgálhatnak.
"A következő lépésekről a kormányzó, a törvényhozás és a nyilvánosság döntenek" - tette hozzá a főügyész.
(MTI)