Lényeges elmozdulást jelzett a tunéziai válsággal kapcsolatos álláspontjában szerdán a mérsékelt iszlamista Ennahda Mozgalom, miután vezetője kijelentette, hogy a kormány jogköreinek államfő általi megkaparintását "a demokratikus átmenet egy szakaszává" kell alakítani.
A mozgalmat vezető Rasid Gannúsi parlamenti elnök eddig a leghatározottabb ellenzője volt Kaisz Szaíd elnök tíz nappal ezelőtti lépésének, amellyel az államfő felfüggesztette a parlament működését, és leváltotta az Ennahda által is támogatott Hisám Masísi miniszterelnököt. A fordulatot Gannúsi többször is puccsnak minősítette.
Szerdán azonban az Ennahda által a Facebookra feltett nyilatkozatában mérsékeltebb hangot ütött meg, kijelentve, hogy Szaíd beavatkozását a reform esélyévé kell változtatni.
Miután a közvélemény haragja a nagy pártokkal, köztük az Ennahdával szemben évek óta erősödött a gazdaság stagnálása, a korrupció és a politikai bénultság miatt, Szaíd július 25-i bejelentése rendkívül kedvező fogadtatásra talált az országban - írja a Reuters hírügynökség. Gannúsi elítélő reagálása így aggodalmat keltett mozgalmában, amelynek néhány politikusa, csakúgy mint fiatal tagjai követelni kezdték veterán vezetőjük távozását.
A párt vezető testülete, a súra tanács szerda este tartott meg egy tanácskozást, amelyet múlt szombaton a belső viták miatt váratlanul elhalasztottak.
Bár Szaíd elnöknek nem kell számolnia azzal, hogy más erők is jelentős ellenállást tanúsítanának a hadsereg támogatását élvező lépéseivel szemben, az új miniszterelnök kijelölésének és a válságrendezési tervek felvázolásának halogatása feszültté tette a közhangulatot az észak-afrikai országban.
A nagy hatalmú UGTT szakszervezet, csakúgy mint Tunézia nyugati szövetségesei, Franciaország és az Egyesült Államok az elmúlt napokban egyaránt egy új kormány gyors felállítására szólították őt fel. Az UGTT szerdán egyenesen egy "megmentési" kormány gyors megalakítását szorgalmazta, elkerülendő egy politikai "vákuum" kialakulását "a társadalmi és gazdasági válságtól" szenvedő országban.
Tunéziában hónapok óta hatalmi harc folyik az elnök és az Ennahda Mozgalom között. A háttérben hatalommegosztási viták állnak. Rendkívüli intézkedéseivel pedig Szaíd meggyengítette a mérsékeltnek számító iszlamisták politikai helyzetét is.
A tunéziai fejlemények vegyes fogadtatásra leltek a térségben. Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek Szaíd elnök intézkedéseit az iszlamistákra mért fontos csapásként értékelték, ugyanis komoly fenyegetésként tekintenek a náluk betiltott Muzulmán Testvériség iszlamista szervezettel kapcsolatban álló mozgalmakra, s az Ennahdát is ezek közé sorolják. A párt ugyanakkor tagadja, hogy kapcsolatban állna a Muzulmán Testvériséggel.
(MTI)