2021. szeptember 24., péntek, Gellért napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:59 Megerősítette a párizsi esküdtszék Carlos életfogytiglani börtönbüntetését21:32 Erdogan: nem indultak jól a kétoldalú kapcsolatok Bidennel21:08 A románok nem korlátozzák már az éjszakai kijárást a beoltottak számára20:47 Vaddisznók kóboroltak Róma utcáin20:27 Török orvosprofesszor: "időről időre" csecsemőknek is adtak be koronás oltást - "véletlenül"19:45 Az AstraZeneca fejlesztői szerint a nátháéhoz hasonlóvá szelídül az új koronavírus, a betegségek is enyhébbé válnak18:52 Öngyilkos lett a Permi területi Nyomozó Bizottság egyik vezetője18:36 Több tonna kannabiszt csempésző halászhajót fogtak el Marseille előtt18:05 Petikénk arra használja az ENSZ-közgyűlés nyújtotta lehetőséget, hogy minél több zsidó ülepet nyaljon fényesre17:55 Lemondott az Egyesült Államok haiti különleges megbízottja a hatékony migránskitoloncolás miatt17:32 Lekapcsoja 3G hálózatát a Magyar Telekom17:14 A Mazsihisz még akkor sem szereti az integetést, ha ma már talpnyalójuk az elkövető16:51 Szijjártó szerint az egész világ hálás lehet Trump zsidó vejének, amiért olyan ügyesen egyengette Izrael sorsát16:32 Kadirov meghívta Bident Csecsenföldre, hogy a saját szemével lássa: országában nincsenek buzeránsok16:10 Többfelé 25 foknál is melegebb lesz a hétvégén
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Koronavírus :: :: Hozzászólások

Egyre több német tartományban engedélyezik az oltatlanok kitiltását a közösségi élet színhelyeiről

Egyre több német tartományban engedélyezik az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen védő oltástól elzárkózók kitiltását a közösségi élet színhelyeiről, a vendéglátás, a kultúra és a sport területeiről.
Német hírportálok keddi összesítése szerint a 16 tartomány közül már nyolcban vezettek be vagy terveznek bevezetni olyan szabályt, amelynek alapján az éttermek, színházak, szórakozóhelyek üzemeltetői vagy bármely közösségi rendezvény szervezői megtagadhatják a belépést az oltatlanoktól.
A szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása alapján augusztus végén országszerte bevezették az úgynevezett 3G-szabályt, amelynek elnevezését a "beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek" (geimpfte, genesene oder getestete Personen) kifejezésből képezték. A szabály előírja, hogy a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozás nélkül vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken, és kereshetnek fel egyebek mellett mozit és múzeumot, a többiek viszont csakis friss negatív SARS-CoV-2 teszttel.
A koronavírus-járvány negyedik hullámának erősödése miatt azonban egyre több kormány ennél szigorúbb előírást alkalmaz vagy mérlegel. Így a 3G helyett az úgynevezett 2G-szabály terjed, amely szerint az oltatlanok még friss negatív teszttel sem tartózkodhatnak a fertőzésveszélyes környezetben, például fodrászatban vagy sportrendezvényen.
A legtöbb tartományban a szabály alkalmazása nem kötelező, az adott intézmény, például egy szórakozóhely üzemeltetője önállóan döntheti el, hogy a 3G- vagy a 2G-szabályt érvényesíti. A 2G-szabályt választók ugyan kénytelenek szigorúan ellenőrizni a vendégeket, de nagyobb szabadságot kínálhatnak nekik: az intézmény falain belül vagy az adott rendezvényen nem kell megkövetelniük a maszkviselést és a távolságtartást.
Elsőként, még augusztusban, Hamburgban vezették be választható megoldásként a 2G modellt. Időközben a többi között Berlinben, Hessenben és Alsó-Szászországban is alkalmazzák. Rajna-vidék-Pfalzban lépcsőzetes megoldással kísérleteznek, a szabályokat a járványhelyzet alakulásához igazítják. A "2G+" elnevezésű rendszer lényege, hogy a teljes oltással rendelkezők és a gyógyultak bármikor mehetnek közösségbe, az oltatlanokat viszont automatikusan kitiltják minden fertőzésveszélyes helyről, ha az ellátórendszert vészesen megterhelő szintre emelkedik a Covid-19 miatt kórházba kerülők száma.
Az oltás beadatására hivatott ösztönözni a szövetségi kormány és a tartományi kormányok másik közös döntése is, miszerint október 11-től megszüntetik a gyorsteszt-szolgáltatás ingyenességét az oltástól elzárkózóknak. Tervezik azt is, hogy nem pótolják többé közpénzből a kieső fizetést mindazok számára, akik azért kerülnek karanténba, mert nem rendelkeznek teljes oltással, holott az életkoruk és az egészségi állapotuk alapján beadathatták volna a vakcinát. Erről a szintén országosan egységesnek szánt szabályról a napokban egyeztetnek a szövetségi kormány és a tartományok szakpolitikai fórumán, az egészségügyi miniszterek konferenciáján.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready