2021. szeptember 23., csütörtök, Tekla, Ildikó, Ilona napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
12:03 Maduro új világrendet szeretne11:38 Felrobbantottak egy leányiskolát Pakisztánban11:10 Szlávik: többségében oltatlan, idős emberek kerülnek kórházba10:44 Tatabányán is egymást marják az elvtársak - felbomlott a balliberális együttműködés10:22 Óvodákba, iskolákba szállították az ízletesnek hazudott, valójában romlott, kukacos ételeket09:43 Genetikailag módosított koronavírussal történő kísérletek vuhani terveiről szivárogtak ki dokumentumok09:21 Az osztrák belügyminiszter a védettségi igazolások fokozott ellenőrzését jelentette be09:04 Két beteg halt meg, 526 új fertőzöttet találtak08:47 Huszonnégy migránst tartóztattak fel Bács-Kiskunban, negyvenhetet Csongrád-Csanád megyében08:23 Szalagkorlátnak préselt egy kamion egy vétlen autóst 08:11 Elfogtak egy férfit, aki ellen huszonegy elfogatóparancs volt érvényben07:49 Egymás után mennek csődbe a brit lakossági energiaszolgáltatók a földgáz rekordmagas beszerzési ára miatt07:33 Három nagy marsrengést mért a vörös bolygón az InsSight szeizmométere07:16 Megtalálták a radarernyőkről eltűnt repülő roncsait az orosz Távol-Keleten06:51 Merkel minisztere azzal hiteget, hogy jövő tavaszra véget érhet a járvány
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Kaczynski: a "Polexit" propagandisztikus találmány, Varsó nem akar kilépni

A "Polexit" fogalma ellenzéki propagandisztikus találmány, Lengyelország az Európai Unióban (EU) akar maradni a szuverenitását megőrző államként; az uniós alapszerződésekkel ma visszaélnek, ezért pontosítani kell őket - jelentette ki szerdán Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke.
"Semmilyen Polexit nem lesz, ez propagandisztikus találmány, amelyet sokszor alkalmaztak velünk szemben" - reagált Kaczynski az ellenzék által többször megfogalmazott vádakra a PAP hírügynökségnek adott interjúban.
A kormány "egyértelműen az EU-ban látja Lengyelország jövőjét" - húzta alá a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, kormányfőhelyettes.
Az EU szerinte válságban van, a PiS pedig határozottan kiáll azért, hogy ezt megoldják. Kifogásolta, hogy az uniós alapszerződéseket "nagyrészt nem tartják be, vagy (az egyes tagállamok elleni támadások) apropójaként használják fel őket". További kifogásként emelte ki Kaczynski, hogy az EU-ban nagyon drasztikusan sértik a tagállamok egyenlőségének elvét, és a legerősebb államok - különösen Németország - eszközként használják az Uniót.
Ezt el kell utasítani, az uniós alapszerződéseken úgy kell módosítani, hogy radikálisan megnehezítsenek különféle visszaéléseket - hangsúlyozta.
Az Európa jövőjéről szóló uniós vita során Varsó "az ott kirajzolódóhoz alternatív tervet akar bemutatni" - jelezte Kaczynski, hozzátéve: a PiS-nek erről világos elképzelései vannak, amelyek megvalósítása feltehetőleg nem lesz egyszerű, többéves folyamatról lehet szó.
"Az EU-ban akarunk lenni, egyúttal szuverén államként akarunk megmaradni" - folytatta a PiS elnöke. Ennek kapcsán szorgalmazta az uniós alapszerződések nagyon pontos betartását, ezen belül az EU-ra átruházott, a külkapcsolatokra és a gazdasági ügyekre vonatkozó hatáskörök megkülönböztetését a tagállamok kizárólagos hatáskörében maradt területektől. Az utóbbiak között említette az igazságügyet, amely "nem lehet az olyan beavatkozások tárgya, mint amilyenek jelenleg történnek" - hangsúlyozta.
Szorgalmazta azt is, hogy az alapszerződések pontosítása révén "kijavított EU-ban" be kell tartani a tagállamok egyenlőségének elvét. "Ha valamit szabad tenni az egyik államban, ez azt jelenti, hogy mindegyikükben megengedett" - húzta alá Kaczynski.
A PiS vezette kormány többször a "kettős mérce" alkalmazásaként értelmezte azokat a bírálatokat, amelyek az általa folytatott reformokat, köztük az igazságügyi reformot az uniós szervek részéről érték. Több lengyelországi reformmegoldás esetében Varsó azzal érvel, hogy ezeket más EU-tagállamokban is alkalmazzák anélkül, hogy Brüsszel kifogásolta volna őket.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready