Az afganisztáni tálib kormány képes az ellenőrzése alatt tartani az Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei jelentette fenyegetést - közölte hétfőn Dohában Amír Hán Muttaki afganisztáni ügyvezető külügyminiszter.
Muttaki egy dohai eseményen kijelentette, hogy egy afganisztáni bizonytalanság senkinek sem áll az érdekében, és együttműködésre szólította fel a nemzetközi közösséget, hozzátéve, hogy Afganisztán nem szolgál támaszpontul más országok elleni támadáshoz.
A miniszter arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy tartsanak fenn országával jó kapcsolatokat, de a lányok oktatására nem tért ki a nemzetközi felhívások ellenére, hogy engedjék vissza az afgán gyerekeket az iskolákba.
Csaknem két hónappal a Nyugat támogatását élvező kormány megbuktatása után az új tálib kormányzat kénytelen a kapcsolatokat helyreállítani a katasztrofális gazdasági válságból való kilábalás érdekében.
"A nemzetközi közösségnek meg kell kezdenie velünk az együttműködést" - mondta Muttaki Dohában. "Ezzel képesek leszünk megállítani a bizonytalanságot és képesek leszünk jó kapcsolatot kiépíteni a világgal" - tette hozzá. Muttaki közölte, hogy a tálib vezetők európai uniós vezetőkkel tárgyalnak kedden Dohában.
A tálibok ugyanakkor eddig elutasították a nemzetközi közösség követelését, hogy a lányok visszatérhessenek a főiskolákra.
Muttaki kijelentette, hogy a tálibok Iszlám Emirátusa lassan halad, de csak néhány hete van hatalmon, és nem várható tőle, hogy megvalósítsa azokat a reformokat, amelyekre a nemzetközi közösség húsz éve nem volt képes.
António Guterres ENSZ-főtitkár a minap kijelentette, hogy a tálibok megszegték a nők és lányok jogainak biztosítására tett ígéretüket, és a gazdaság addig nem stabilizálódhat, amíg a nők nem dolgozhatnak.
Muttaki ismételten felszólította az Egyesült Államokat, hogy oldja fel az afgán központi bank külföldi bankokban elhelyezett több mint 9 milliárd dolláros tartalékát, de hozzátette, hogy a kormánynak van saját jövedelme is az adókból, a vámokból, illetve a mezőgazdaságból, ha a készletek befagyasztva maradnak.
A miniszter kijelentette, hogy a tálibok képesek teljes egészében kézben tartani az országot és ellenőrizni az IÁ fegyveresei jelentette fenyegetést, akik az elmúlt hetekben több véres támadást elkövetését vállalták magukra, közötte az északi Kunduz város síita mecsetje elleni pokolgépes támadást.
(MTI)