Irán és Oroszország hosszútávú stratégiai partnerek, a verseny köztük mindössze az olaj- és gázkereskedelem terén lehetséges - jelentette ki kedden Mohammad Hoszein Bageri iráni vezérkari főnök moszkvai látogatásán a Rosszija 24 hírtelevíziónak.
"Úgy vélem, hosszútávon stratégiai partnerek vagyunk, és azonosak a meglátásaink. Ha lesz is köztünk vetélkedés, akkor abban, amiben országaink bővelkednek, az olaj- és a gáz kereskedelmében" - hangoztatta Bageri, aki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel egyeztetett az orosz-iráni katonai együttműködésről.
Bageri hozzátette, hogy Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője mindig is a kétoldalú kapcsolatok fejlesztését szorgalmazta. Ugyanakkor elismerte, hogy az iráni vezetés részéről "lehet, hogy nem tettek meg mindent ennek érdekében".
Az iráni fegyveres erők vezérkari főnöke egyben kiemelte, hogy Teherán és Moszkva ismételten egymást támogatták a nemzetközi porondon, és hasonló véleményen vannak Szíria, a Vörös-tenger, a Kaukázus és a Perzsa-öböl térségét érintő kérdésekben.
Bageri október 17-én érkezett Moszkvába négynapos látogatásra, amelynek során találkozott Sojguval és Valerij Geraszimovval, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökével is.
(MTI)