Kereskedelmi és fegyvervásárlási és -gyártási megállapodások sorát írta alá India és Oroszország hétfőn, miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök Újdelhiben tárgyal.
Az orosz elnök védelmi és külügyminiszterét is magával vitte Indiába, ahol a két ország katonai és műszaki együttműködési megállapodást írt alá, amely 2031-ig érvényes, és abban is megállapodtak, hogy a két ország kereskedelmét az évtized közepére 30 milliárd dollárra bővítik.
Az Egyesült Államok, amely szintén India fontos szövetségese, aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Újdelhi egyre szorosabb katonai együttműködést folytat Moszkvával.
A most aláírt egyik megállapodás értelmében India 600 ezer darab AK-203 típusú gépkarabélyt gyárt majd, Oroszország pedig kifejezte szándékát, hogy a jövőben is ellássa Indiát Sz-400 típusú légvédelmi rakétarendszerrel. India 2018-ban kötött szerződést az Sz-400-as rendszer beszerzésére. Hars Vardan Sringla külügyminiszter szerint pedig a megállapodás végrehajtása már folyamatban van.
"Ebben a hónapban kezdődtek a szállítások, amelyek a jövőben is folytatódnak" - fogalmazott a miniszter, kiemelve, hogy a két ország 28 befektetési megállapodást kötött hétfőn.
Vlagyimir Putyin és Narendra Modi kormányfő Afganisztánról is tárgyalt, és megerősítették elkötelezettségüket, hogy nem fogják megengedni, hogy Afganisztán ismét bármikor a nemzetközi terrorizmus melegágyává váljon.
(MTI)