Tálib küldöttség utazik a hét végén a norvég fővárosba az afganisztáni humanitárius válság megoldását célzó egyeztetésekre - jelentette be pénteken a norvég külügyminisztérium.
A közleményben a skandináv ország külügyminisztere, Anniken Huitfeldt kiemelte, hogy a háromnaposra tervezett megbeszélések nem jelentik a kabuli tálib kormányzat diplomáciai elismerését, ám leszögezte azt is, hogy mindenképpen meg kell kezdeniük a tárgyalásokat Afganisztán "de facto képviselőivel".
"Nem engedhetjük, hogy a politikai helyzet még ennél is tragikusabb humanitárius válsághoz vezessen" - szögezte le a tárcavezető.
A tálibok tavaly augusztusi hatalomátvétele óta Afganisztánban tovább mélyült a humanitárius válság, mert a nyugati országok - valamint a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap - felfüggesztették a segélyek folyósítását, az Egyesült Államok pedig befagyasztotta az afgán központi bank számláit.
A január 23-25. közötti egyeztetéseken a norvég diplomaták mellett több ország, köztük az Egyesült Államok képviselője is részt vesz, emellett a tálibok több más afgán csoporttal - köztük női vezetőkkel, újságírókkal és emberi jogi aktivistákkal - egyeztetnek humanitárius, gazdasági, társadalmi és politikai kérdésekről.
A tálib küldöttséget a kabuli átmeneti kormányban külügyminiszteri tisztséget betöltő Amír Hán Mottaki vezeti - jelentette pénteken az Afghanistan International televízió. A 1 TV afgán tévécsatorna közlése szerint jelen lesz a konzultáción az afgán parlament alsóháza, a Nemzetgyűlés (Voleszi Dzsirga) két volt képviselője is.
(MTI)