Oroszország németországi nagykövetsége bejelentette, hogy megakadályoz minden olyan terrorcselekményt, amelyet orosz újságírók ellen terveznek.
Május 6-án Berlinben megakadályozták, hogy terrorcselekményt hajtsanak végre orosz újságírók és családtagjaik ellen – áll a jelentésben.
Hozzáteszik: péntek délután egy lakópark lakásának ablakát betörték egy utca felől dobott üveggel. A helyszíni szemlén a hatóságok gyanús, nagy méretű kannát találtak elrejtve, amely folyadékkal volt töltve. Továbbá egy műanyag palackra és egy gázpalackra is bukkantak, amihez vezetékeket ragasztottak – írta a TASZSZ.
A feltételezések szerint a tárgyak egy rögtönzött robbanószerkezet részei voltak. Az elmozdulásának veszélye miatt úgy döntöttek, még a helyszínen hatástalanítják. Eközben az orosz újságírók és családtagjaik lehetőséget kaptak arra, hogy biztonságos helyre költözzenek.
Az orosz nagykövetség feljegyzést küldött az esetről a német külügyminisztériumnak, amelyben követeli az elkövető azonosítását.
Közben kiderült, hogy az érintettek a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség munkatásai.
A berlini rendőrség szóvivője közölte, hogy még zajlanak a vizsgálatok arra vonatkozóan, hogy milyen veszélyes volt a robbanószerkezet, és ki ellen irányulhatott az akció.
Az orosz külügyminisztérium az esettel összefüggésben azt követelte Németországtól és az uniós, NATO-s tagállamoktól, hogy tegyenek lépéseket az orosz újságírók és családtagjaik védelme érdekében.
Úgy látjuk, hogy mindez annak a közvetlen következménye, hogy az orosz médiumokat és a munkatársaikat zaklatják Nyugaton. Az a döntés, hogy az orosz médiumokat betiltották az Európai Unióban, a közvetlen előzménye volt annak, hogy most fizikailag is megfenyegették őket, a likvidálásukat helyezték kilátásba – írta az orosz külügy.
Az Európai Unió március 2-án döntött úgy, hogy betiltják a Russia Today és a Sputnik adásait az unió területén, azzal az indoklással, hogy ezek a csatornákat álhíreket közöltek, dezinformáltak az ukrajnai inváziót illetően.
(Index)