Minden eddiginél nagyobb orosz áldozatszámról számolt be hétfőn Colin Kahl, a Pentagon védelmi politikáért felelős államtitkára. Az amerikai tisztviselő szerint eddig csaknem 80 ezer orosz katona vesztette életét vagy sebesült meg az ukrajnai hadműveletben, mert az ukrán hadsereg jól működik és sok támogatást kap. Mint fogalmazott, az ukránok a jelenlegi helyzetben egyértelműen előnyben vannak, különös tekintettel arra, hogy fölényben vannak a harci kedvet és a morált illetően. Hozzátette: Vlagyimir Putyin orosz elnök nem érte el egyetlen célját sem. „Legfőbb célja az ország teljes lerohanása volt, egy kijevi rezsimváltással megszüntetve Ukrajna létét független, szuverén és demokratikus államként. Semmi sem jött össze ebből” – hangsúlyozta az amerikai illetékes. A Putyin-barátsággal nem vádolható Magyar Hang a Mi igaz az orosz hadsereg 80 ezres veszteségéből? című cikkében az alábbiak szerint értékeli a csúsztatásokat - vagy legalábbis a már jelenleg is nyilvánvaló részüket.
A háborús felek természetesen felülértékelik az ellenség áldozatainak számát a háborúban, ami cseppet sem meglepő, különösen azért, mert ez is annak az információs háborúnak a része, amelynek a célja a demoralizálás az ellenség soraiban. Az ukránok szerint a háború kezdete óta 42 200 orosz, illetve velük szövetséges szakadár katonát likvidáltak, a sebesültek számát pedig 98 és 117 ezer fő közé teszik. Ehhez képest az Egyesült Államok együttesen jelzi a halott és sebesült orosz katonák számát, amit július 28-án 75 ezerben állapítottak meg.
Zoom
Kilőtt járműveknél a teljes személyzetet automatikusan halottnak veszik az ukránok (fotó: Reuters)
Hogy mennyire reálisak ezek a számok, arról már a háború kezdete óta komoly viták folynak a szakértők között. Ami mostanra kiderült: az ukránok oly módon veszik számba az áldozataikat, hogy amikor kilőnek egy ellenséges járművet, akkor a működtetéséhez szükséges katonákat mind halottnak tekintik. Ez a módszer természetesen érthető egy olyan helyzetben, amikor az ukránok rakétákkal hajtanak végre ellentámadást az oroszok által elfoglalt területeken, hiszen ilyenkor gyakorlatilag lehetetlen megállapítaniuk a halottak tényleges számát.
Ez a számítás ugyanakkor rendkívül torz adatokat eredményezhet, különösen akkor, amikor az oroszok köztudottan emberhiányban szenvednek. Mint ismert, Oroszország továbbra is különleges katonai műveletnek nevezi az ukrajnai inváziót, általános mozgósításról pedig egyelőre nincs szó az országban.
De Moszkva sem könnyíti meg, hogy reálisabb képet nyerjünk az emberveszteségekről. A Kreml hónapok óta nem közöl adatokat, elsősorban a hazai közvélemény megnyugtatása céljából. Oroszországban ugyanakkor több kezdeményezés is működik, amely a közösségi hálókról szerzett gyászjelentések alapján igyekszik lajstromozni a halottak számát. Mivel ezek között csak a név szerint megállapítható halálesetek vannak, ezek messze elmaradnak még a legszerényebb becslésektől.
Más a helyzet az ukrán fél áldozatait illetően. Az ukránok június 3-ig 10 ezer katonájuk elvesztését ismerték el és 30 ezer sebesültről beszéltek, ami mostanra jóval nagyobb lehet. A szeverodonyecki csata idején ugyanis volt olyan nap, amikor napi 500 katonát veszített az ukrán haderő, a sebesültek elszállítása pedig nehezen ment (a hadászatban általában azzal számolnak, hogy ha egy sebesült katonát egy órán belül nem látnak el, akkor meghal).
A civil áldozatok számát az ukránok 28 521-ben állapították meg a múlt héten, ami megint csak többszöröse annak, mint amit az ENSZ állít: a világszervezet szerint 5401 civil halt meg és 7466 sebesült meg a háború kirobbanása óta.
Felmerülhet ezek után a kérdés, melyek lehetnek a reális számok a háború halálos áldozatait vagy sebesültjeit illetően a két oldalon. A katonai szakértők ehhez a legtöbbször olyan számításokat végeznek, amelyben egyszerre több forrást is figyelembe vesznek. Ezek alapján az oroszok július végéig 25-27 ezer, az ukránok 20-21 ezer embert veszíthettek. E számok összhangban vannak a modern háborúkban megszokott számokkal, ezek alapján a halottak és sebesültek aránya nagyjából 1:3 (vagyis egy halottra jut három sebesült). Így a Pentagon által bejelentett 80 ezres szám még csak magasnak sem mondható, hiszen ez esetben a veszteség döntő részét a sebesültek teszik ki. Más kérdés természetesen, hogy a halottak és a sebesültek együtt említése lélektanilag sokkal hatásosabb, mint annak elismerése, amit eddig mindenki tudhatott – vagyis hogy orosz oldalon a halottak száma 20 és 30 ezer közé tehető.