A mali junta újabb katonai felszereléseket - közöttük öt harci repülőgépet és egy helikoptert - vette át kedden, amelyeket orosz partnere szállított - jelentette az AFP francia hírügynökség tudósítója a helyszínről.
Sadio Camara mali védelmi miniszter egy hivatalos ünnepségen elhangzott beszédében - amelyen jelen voltak orosz diplomaták és Assimi Goita ügyvivő elnök is - elégedettségét fejezte ki "az Oroszországi Föderációval fenntartott előnyös partnerség" kapcsán.
A hatalmat a biztonsági válság közepette 2020 augusztusában erővel megragadó ezredesek úgy döntöttek: szakítanak a régi francia szövetségessel, amely 2013 óta katonailag szembeszállt többek között a dzsihadistákkal, és szoros együttműködést alakítanak ki Oroszországgal.
Oroszország márciusban már több helikoptert és fegyvereket is szállított a nyugat-afrikai országnak.
Franciaország és a partnerei bírálják, hogy a junta a Wagner orosz biztonsági magáncég szolgáltatásait veszi igénybe. A junta ezt tagadja és az orosz hadsereggel való együttműködésről beszél.
Oroszország beismerte májusban, hogy a Wagner magánszerződés alapján van jelen Maliban.
Sadio Camara történelmi fontosságúnak nevezte a keddi ünnepséget.
"A már meglévő Super Tucano és más adományozott gépek mellett az L39 és a Szu-25 vadászgépekkel megerősítjük a felderítő és támadó képességünket. A korábban szállított Mi-35 és Mi-24 helikopterekhez csatlakoznak a Mi24P támadó helikopterek.
A hadfelszerelés beszerzésének a feltételeiről semmilyen részletet nem hoztak nyilvánosságra.
Mali 2012 óta biztonsági válsággal küzd. Az először az ország északi részében terjeszkedő dzsihadista szervezetek kiterjesztették befolyásukat Mali középső és déli részére, valamint a szomszédos Burkina Fasóra lés Nigerre is.
(MTI)