A prágai lakosok valós száma mintegy 300 ezerrel meghaladja a hivatalos, népszámlálás során kimutatott adatokat - derült ki szerdán a prágai tervezési és fejlesztési intézet (IPR) elemzéséből.
Ondrej Bohac, az IPR igazgatója a CTK cseh hírügynökségnek elmondta: csupán 1,3 millió ember rendelkezik állandó lakhellyel Prágában, a felmérés szerint azonban valójában 1,6 millióan lakják a cseh fővárost.
"Ha ehhez hozzáadjuk a Közép-Csehországi kerület azon lakóit, akik nap mint nap ingáznak Prágába dolgozni, akkor akár 1,8 millió emberről is beszélhetünk" - nyilatkozta Bohac.
Az igazgató hangsúlyozta, hogy ez azért jelent problémát, mert a lakosok számának növekedésével értelemszerűen megnő az igény a közösségi közlekedésre, a parkolóhelyekre, lakásokra, orvosokra, óvodákra és egyéb létesítményekre. Ám - mint fogalmazott - hiába növeljük az infrastrukturális kiadásokat, hogyha a város adókból származó jövedelme nem növekszik ezzel arányosan. Sokan ugyanis nem rendelkeznek állandó lakhellyel Prágában, így az ingázók és nem bejelentett lakosok adója nem a városnál köt ki.
Az IPR elemzéséből kiderült az is, hogy Csehország-szerte Prágában a legalacsonyabb az átlagéletkor: ez a tavalyi felmérésnél a fővárosban 41,4 év volt, ami 1,3 évvel alacsonyabb az országos átlagnál. Ezt magyarázza, hogy a prágai lakosok nagy része egyetemista vagy külföldi fiatal.
(MTI)