Kiegyeztek a palesztin frakciók a Palesztin Hatósággal (PH) Nábluszban a keddi összecsapások után - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.
A PH és több palesztin frakció, köztük a Hamász, az Iszlám Dzsihád és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja egyezsége alapján megszűnnek a zavargások, cserébe szabadon engedik a letartóztatott tüntetőket a PH biztonsági erői.
Muszab Astija, a Hamasz ismert nábluszi aktivistája továbbra is őrizetben marad, de a Palesztin Hatóság megígérte, hogy nem tartóztat le további, Izrael által körözött palesztinokat.
A nábluszi palesztin frakciók bizottsága az óvárosban tartott megbeszélése végén bejelentette, hogy lezárják az összecsapásokhoz vezető vitákat, cserébe a zavargásokban letartóztatott emberek szabadon bocsátásáért, azok kivételével, akiket lopásért vettek őrizetbe.
A PH biztonsági szervei elfogadták a frakciók azon követelését, hogy ne tartóztassanak le további, Izrael kérésére körözött személyeket, és megállapodtak a már elfogott, egy társával együtt továbbra is börtönben maradó Astija ügyének nyomon követésében. Astija a múlt hónapban a városban megölt, s a Hatóság egyik ünnepelt emberének tekintett Ibrahim al-Nabulszi egyik közeli barátja volt.
A palesztinok belső megosztottsága Astija letartóztatása nyomán a ynet szerint fokozódott, ugyanis a Gázai övezetet uraló, de Ciszjordániában is aktív iszlamista Hamász elítélte az Izraellel biztonsági együttműködést folytató PH biztonsági erőinek lépését. "A Palesztin Hatóság olyan ügynökként viselkedett, amely a palesztin nép ellen, a megszállás nevében működik"- nyilatkozott Favzi Barhúm, a Hamász szóvivője.
(MTI nyomán)