Hanno Pevkur észt védelmi miniszter szerint Oroszország nem gyengült meg kritikus mértékben az ukrajnai háború első kilenc hónapja során.
"Őszintén és világosan kell fogalmaznunk: az orosz haditengerészet és légierő többé-kevésbé ugyanolyan nagy méretű, mint a háború előtt" - hangsúlyozta Pevkur a dpa német hírügynökségnek berlini látogatásán.
Habár az orosz szárazföldi erők jelentős veszteségeket szenvedtek, "inkább hamarabb, mint később", de vissza fogják állítani az orosz-ukrán háború február 24-i megindítása előtti méretüket, vagy akár még nagyobbat is - emelte ki a tárcavezető.
Pevkur szerint Moszkva tanulni fog ukrajnai katonai tapasztalataiból.
"Semmi okunk azt hinni, hogy az Oroszországból érkező fenyegetés csökkent volna vagy a NATO-t célzó fenyegetés csökkent volna" - mondta a politikus.
A miniszter kifejtette: Észtország tervei szerint jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 2,84 százalékát fordítja védelmi kiadásokra, 2024-ben pedig ez az arány 3,2 százalékra nőhet, amely jóval magasabb a NATO 2 százalékos elvárásánál.
Tallin eddig az ország GDP-jének mintegy 1 százalékát fordította az ukrán hadsereg támogatására - emelte ki Hanno Pevkur, aki ugyanakkor figyelmeztetett a nyugati országok "háborús fáradtságának" veszélyére is.
"Moszkva pontosan ezt akarja elérni. Oroszország készen áll sokkal hosszabb ideig szenvedni" - tette hozzá az észt védelmi miniszter.
(MTI)