Négyen vesztették életüket egy sikertelen államcsínyben a nyugat-afrikai Sao Tomé és Príncipén péntek hajnalban - tájékoztatott az STP állami hírügynökség vasárnap a vezérkari főnökre hivatkozva.
A vezérkar beszámolója alapján négy civil és a Buffalo Battalion, illetve a hadsereg tizenkét fegyverese megkísérelt elfoglalni egy katonai létesítményt. Mindegyiküket elfogták vagy semlegesítették.
Az áldozatok egyike a Buffalo Battalion nevű dél-afrikai csoport egykori zsoldosa, Arlecio Costa. A csoportot 1993-ban számolták fel.
Patrice Trovoada miniszterelnök szerint Costa volt a puccs egyik finanszírozója. A férfit letartóztatták, de később kiugrott egy mozgó járműből, és életét vesztette.
Costát 2009 februárjában is őrizetbe vették. Azzal vádolták, hogy tizenkét nappal elfogása előtt államcsínyt kísérelt meg. Akkoriban egy kis ellenzéki pártot vezetett.
Pénteken letartóztattak négy férfit, köztük Delfim Neves volt házelnököt, miután egy kommandó elfogott tagjai elárulták őket. A kommandó előzőleg megtámadta a hadsereg központját, ahol hat órán át tartó tűzpárbaj tört ki köztük és a katonák között - mondta el Trovoada.
Neves a távozó parlament vezetője volt, és november 11-én veszítette el tisztségét, amikor beiktatták az új törvényhozás tagjait. A szeptember 25-i választásokat abszolút többséggel Trovoada jobbközép pártja nyerte.
A kormányfő kifogásolta, hogy egyesek nem fogadják el a szavazók akaratát.
A kabinet határozottan elítélte az alkotmányos rend megdöntésére tett kísérletet, és jelezte: nyomozást indít az ügyben.
Az Atlanti-óceán déli részén, az Egyenlítőhöz közel, Gabontól Nyugatra fekvő szigetországban több puccskísérlet történt az elmúlt évtizedekben, legutóbb 2003-ban és 2009-ben. Ezt követően a parlamentáris demokrácia megszilárdult az országban. Sao Tomé és Príncipe 1975-ben függetlenedett Portugáliától.
(MTI)