A Pentagon fontolgatja a Boeing azon javaslatát, miszerint olcsó, kis méretű precíziós bombákat szállítanának Ukrajnának, amelyeket a bőségesen elérhető rakétákra szerelnének fel. Ez lehetővé tenné, hogy Kijev messze az orosz határvonalak mögött csaphasson le – írja a Sky News nyomán az Index.
Zoom
Illusztráció: saab.com
A beszámoló szerint a földről indítható, kis átmérőjű bombákat (GLSDB) már 2023 tavaszán átadhatják Ukrajnának, amelyek egyesítik a GBU–39 kis átmérőjű siklóbombát az M26 rakétahajtóművel.
A GLSDB 150 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik, ami lehetővé tenné Ukrajna számára, hogy olyan értékes katonai célpontokra csaphasson le, amelyek eddig elérhetetlennek bizonyultak.
Bomba lesz, kenyér kevésbé
Problémák vetődtek fel a kenyérgyártással kapcsolatban Ukrajnában az állandó áramkimaradások miatt. Legalábbis erről beszélt hétfőn az Ukrán Pékszövetség egyik alelnöke, Jurij Ducsenko egy interjúban – számolt be a TASZSZ orosz állami hírügynökség.
Bizonyos kenyérfajták esetében meglehetősen hosszú a gyártási ciklus, ahol a teljes folyamat több mint hat órát vesz igénybe. És ha bármely szakaszban megszakítja, vagy leállítja a sütőt, akkor a teljes tételt újrahasznosításra kell küldeni, ez pedig több tonna kenyeret jelent – fogalmazott a tisztviselő.