Parlamenti választás kezdődött vasárnap Türkmenisztánban, a szavazólapokon nem szerepelnek ellenzéki jelöltek.
A 3,5 millió szavazónak 125 képviselőt kell megválasztania az ismét egykamarássá váló parlamentbe. Több helyütt helyhatósági választásokat is tartanak.
A türkmén választási bizottság szerint a szavazás első négy órájában már a jogosultak több mint 47 százaléka leadta voksát.
A közép-ázsiai egykori szovjet tagköztársaságot 16 éve irányítja a Berdimuhamedow család, a nyugati választási megfigyelők ez idő alatt egyik voksolást sem minősítették szabadnak és tisztességesnek. A 2012-es és a 2017-es elnökválasztáson rendre 97 százalékos szavazatarányú győzelmet arató Gurbanguly Berdimuhamedow tavaly márciusban adta át a hatalmat fiának, Serdar Berdimuhamedownak, aki államfő és miniszterelnök is egyben. Gurbanguly Berdimuhamedowot az elnöki székből való távozása után a "türkmén nép legfőbb vezetőjének" nevezték ki.
Az ország vezetése rendszeresen bizonygatja, hogy Türkmenisztán demokratikus berendezkedésű, amit Gurbanguly Berdimuhamedow szerint az is fémjelez például, hogy a lakosság aktívan részt vesz a választási folyamatban. Serdar Berdimuhamedow a mostani választásról azt mondta, hogy azt "a demokratikus alapelvekkel, a helyi törvényekkel és a nemzetközi joggal összhangban" bonyolítják le.
Nemzetközi szervezetek szerint a sajtó is szigorú cenzúra alatt működik, a Riporterek Határok Nélkül médiajogi szervezet sajtószabadság-listáján Türkmenisztán egészen hátul szerepel, Észak-Korea, Eritrea és Irán társaságában.
Türkmenisztán a világ hatodik legnagyobb földgázkészletével rendelkezik.
(MTI)