A jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) erőteljes térnyerése megrémíti a német politikai osztályt, aggodalmat keltve a közelgő regionális választások előtt – kesereg a Politico, melyet a Mandiner szemlézett.
A hitközség zúgolódását az keltette fel, hogy a mára szalonjobboldalivá szelídült AfD támogatottsága az elmúlt évben folyamatosan nőtt, a tavaly júniusi 10 százalékról mostanra 18 százalékra emelkedett a Politico által elemzett közvélemény-kutatások átlaga szerint. 
Zoom
"Sokféle színességet? Nekünk az már megvan. Németország, légy bátor!" - AfD-plakát 2017-ből - azóta már zsidó- és buzitagozatuk is van
Két friss felmérés, az Insa és az Infratest dimap felmérése szerint az AfD egy szinten van Olaf Scholz kancellár pártjával, szociáldemokratákkal – 18-19 százalék. A portál szerint a Scholzhoz közel álló tisztviselők attól tartanak, hogy a bevándorlóellenes és a globális felmelegedéssel szemben szkeptikus „jobboldali-populista” párt tovább erősödhet.
Ezeknek az eredmények minden demokratát aggasztaniuk kell”
– mondta Ricarda Lang, a német Zöldek társelnöke a Politiconak. Lang arra is felszólította a különböző pártokat, hogy fejezzék be egymás közötti harcot, és „nézzenek magukba”. 
A párt térnyerése különösen szembetűnő a keletnémet tartományokban, Brandenburgban, Szászországban és Türingiában, ahol jövőre választások lesznek, és ahol az AfD jelenleg vezet a felmérések szerint. 
A Politico aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy nem Németország az egyetlen európai ország, ahol erősödik a jobboldal. Ausztriában az Osztrák Szabadságpárt 27 százalékkal vezet a felmérésekben; Franciaországban a Nemzeti Összefogás 24 százalékkal a második; és Svédországban a Svéd Demokraták 18 százalékkal a harmadik helyen állnak. Spanyolországban, ahol július 23-án országos választások lesznek, a Vox 16 százalékkal a harmadik helyen áll a felmérések szerint.