A Biden-kormányzat első alkalommal küld Ukrajnába olyan páncéltörő lőszereket, amelyek szegényített uránt tartalmaznak – derül ki egy, a Reutershez is eljutott dokumentumból. Ennek valóságalapját két amerikai tisztviselő külön-külön is megerősítette.
A lövedékek, amelyek segíthetnek az orosz tankok megsemmisítésében, részei az Ukrajnának szánt új katonai segélycsomagnak, amelyet a jövő héten mutatnak be. A lőszereket amerikai Abrams harckocsikból lehet kilőni, amelyeket az ügyet ismerő személy szerint várhatóan a következő hetekben szállítanak Ukrajnának.
Zoom
M1A2 Abrams tank egy gyakorlaton Fort Moore támaszponton (leánykori nevén Fort Benning, de büdösrasszista konföderációs múltját már végképp eltörölték) (kép: Austin Berner)
Az egyik tisztviselő szerint
a következő segélycsomag értéke 240 és 375 millió dollár között lesz,
attól függően, hogy mit tartalmaz. A csomag értékét és tartalmát még véglegesítik. A Fehér Ház egyelőre még nem reagált a Reuters ezzel kapcsolatos megkeresésére.
Heves viták övezik ezeket a lőszereket
A lap emlékeztetett, hogy a szegényített uránnal töltött lőszerek használatát heves viták övezik, az ellenzők, mint például az International Coalition to Ban Uranium Weapons (Nemzetközi Koalíció az Uránfegyverek Betiltásáért) szerint
a szegényített uránpor lenyelése vagy belélegzése veszélyes egészségügyi kockázatokkal jár,
beleértve a rákos megbetegedéseket és a születési rendellenességeket.
Az urándúsítás melléktermékeként keletkező szegényített uránt azért használják lőszerekhez, mert rendkívüli sűrűsége miatt a lövedékek könnyen áthatolnak a páncéllemezeken, és öngyulladást okoznak, ami a por és a fém perzselő felhőjét eredményezi – ismertette a Reuters.
(Mandiner - Reuters)