Aggodalmát fejezte ki az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) az Irakban végrehajtott halálbüntetések, beleértve az egy nap alatt végrehajtott kivégzések növekvő száma miatt pénteken.
Az erről szóló közleményben a szolgálat részéről kiemelték, hogy az EU határozottan, minden körülmények között ellenzi a halálos ítéletet, amely nem egyeztethető össze az ember élethez való elidegeníthetetlen jogától, és felhívták a figyelmet arra, hogy Irakban jelenleg is mintegy nyolcezer halálraítélt vár kivégzésre.
"Az Európai Unió sürgeti Irakot, vezessen be moratóriumot a halálbüntetésre, hogy később végleg eltörölhesse" - olvasható a közleményben, amelyben hozzáteszik, hogy az EU továbbra is azon dolgozik, hogy a büntetés ezen formája megszűnjön mindazokban az országokban, ahol még alkalmazzák.
Iraki biztonsági források a héten tudatták, hogy kivégeztek 21 elítéltet terrorizmus vádja miatt; az utóbbi hónapokban ez volt a legnagyobb méretű kivégzés.
Bagdadot korábban már több bírálat érte, jogvédők szerint ugyanis gyakoriak a gyorsított eljárásban lefolytatott perek, a kínzással kicsikart vallomások, és elégtelen a vádlottak jogi képviselete.
(MTI)