Át kell gondolni a georgiai-amerikai kapcsolatokat - jelentette ki pénteken Tbilisziben Irakli Kobahidze georgiai (grúziai) miniszterelnök.
A dolgok nem úgy mennek, mint régen, és minden javulás az amerikaiaktól függ - mondta a 46 éves politikus az InterpressNews hírportálnak.
A februárban hivatalba lépett Kobahidze mindazonáltal arra nem tért ki, hogy Tbiliszi hogyan tudná alacsonyabb szintre helyezni a Washingtonnal fenntartott kapcsolatait.
Georgia, az Egyesült Államok egykori legszorosabb kaukázusi szövetségese és Washington között egyre romlik a viszony, amióta aggodalmak merültek fel a Kobahidze vezette kormány idején tapasztalható demokráciaellenes tendenciák miatt.
Médiajelentések szerint a mostani feszültség oka, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya nem hívta meg őt az ENSZ-közgyűlés egyik New York-i fogadására.
A tbiliszi amerikai nagykövetség a meghívás visszavonását a georgiai kormány demokráciaellenes magatartásával, valamint az Egyesült Államok és a Nyugat elleni negatív megnyilvánulásaival magyarázta.
Georgia az Egyesült Államok fontos szövetségese volt ifjabb George Bush elnöksége (2001-2009) idején. Bush elnök a kaukázusi ország és a NATO közeledését is szorgalmazta.
A kapcsolatok azonban egyre csak romlanak az október 26-án esedékes georgiai parlamenti választások előtt. Európa-ellenesnek mondott álláspontja miatt a milliárdos Bidzina Ivanisvili alapította Georgiai Álom nevű kormánypártot is bírálják a nyugati országok.
A tömeges tüntetésekkel szemben Tbiliszi az oroszországihoz hasonló törvényeket fogadott el, miszerint a civil társadalmat szigorúbban ellenőrzik.
A tbiliszi vezetés elutasítja a politikájával kapcsolatos, általa külföldi beavatkozásnak minősített bírálatokat.
(MTI nyomán)