2020. szeptember 27., vasárnap, Adalbert, Döme napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:36 Feladta magát a csengelei cserbenhagyó16:07 Lehetséges problémák a NATO számára egy orosz konfliktus esetében15:58 A klímaváltozás ellen is felvenné a harcot a NATO-főtitkár15:38 Az SZDSZ egykori sábeszgója szerint a Covid nem finom14:52 Úgy tűnik, Orbán "nagy dolgaiból" csak a pálinkafőzés maradt14:22 Nem jönne jól a megállapodás nélküli kilépés az Egyesült Királyságnak13:44 Szlávik: nem igaz, hogy a maszk nem véd a fertőzés ellen13:18 Inkább zsinagógán kívül javallott idén a jóm-kipúri baromfi-abuzálás12:55 Orbán Viktor boldog születésnapot kívánt az ENSZ-nek12:36 Jereván: Azerbajdzsán örmény polgári célpontokra támadott, két helikoperük és három drónjuk bánta12:19 Fehérorosz külügyér: a szomszédok káoszba és anarchiába próbálják sodorják az országot11:58 Három montenegrói városban hétfőtől kevésbé lesznek vidámak az éjjelek11:35 Zajlanak az önkormányzati választások Romániában és Erdélyben11:21 Fogolycserében állapodtak meg Jemenben11:02 Népszerű a VírusRadar
24 óra legolvasottabbjai

Külföld ::

Kivonul Grúziából az EBESZ

Reklám

A szervezet küldetése az év végével lejár. Mivel esély sem mutatkozik kompromisszumos megoldásra, a megfigyelőket visszahívják. Az Izrael által vezetett USA szerint természetesen egyedül Moszkva felelős a kudarcért, mint a székely viccben, mely szerint a verekedés úgy kezdődött, hogy a szomszéd visszaütött.
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői 2009 elején kivonulnak Grúziából - közölte hétfőn a szervezet. Oroszország és Grúzia az utóbbi ország két, elszakadásra törekvő tartományának státuszáról nem tudtak megállapodni.
Oroszország elismerte a két szakadár terület, Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét. Ezt az oroszokon kívül csak Nicaragua tette még meg. Az USA nagykövete, Julie Finley szerint megdöbbentő volt az orosz fél ellenállása bármilyen kompromisszumos megoldás tekintetében. Mint fogalmazott, a kudarcért és az elkövetkező eseményekért kizárólag az Oroszország a felelős.

Az EBESZ-megfigyelők mandátuma idén december 31-én ér véget. A szervezet szerette volna három hónappal meghosszabbítani a küldetést. Az EBESZ jelenlegi vezetése, Finnország közölte, hogy a felek álláspontja annyira ellentétes, hogy reménytelen a megegyezés az év vége előtt, ezért a szervezetnek nincs más választása, mint kivonulni.
Az EBESZ megfigyelői 1992 óta dolgoznak Grúziában. Az 56 tagállamot tömörítő szövetségnek Grúzia és Oroszország is tagja. A szervezet csaknem kétszáz munkatársa hagyja el 2009 elején Grúziát. A néhány napos augusztusi orosz-grúz háború utáni tűzszünet betartását ellenőrző 28 fegyvertelen EBESZ-megfigyelő azonban továbbra is Grúziában marad. Az ötnapos háború óta több incidens is történt a határ mentén, és mindkét fél a másikat vádolja a tűzszüneti megállapodás megszegésével.
(FH - Zsindex nyomán)
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready