A Hizbullah libanoni síita szervezet ma reggel két Katyusa-rakétát lőtt ki az észak-izraeli Náhárijá és Kábri településre. A Nyugat-Galileában levő Náhárijá városban az egyik rakéta eltalálta az öregek otthonát, ahol négy ember megsebesült. Az izraeli hadsereg a rakétákra válaszul aknavetőkkel és ágyúkkal lövi a Hizbullah feltételezett állásait Dél-Libanonban. Izraeli katonai források hangsúlyozzák, hogy a 2006-os, úgynevezett második libanoni háború óta a Hizbullah ma reggel lőtte első alkalommal Észak-Izrael területét.


Náhárijá város rakétatalálat érte utcája

Izraelben a Gázai övezetben tizenkét nappal ezelőtt indított gyilkolászás kezdete óta számítottak arra, hogy a Hizbullah valamilyen módon válaszol a palesztinok elleni irtóhadjáratra. Haszan Naszrallah, a Hizbullah vezetője a mostani izraeli támadás megindításakor ugyanis felszólította az arab világot, hogy segítsék a Gázai övezetben küzdő palesztinokat. Izrael ennek tudatában már jó előre megnyitotta az ország északi településein levő óvóhelyeket és több ezer tartalékost hívtak be a várható rakétatámadások sebesültjeinek ellátására.
Az izraeli kormány röviddel ezelőtt már meg is fenyegette Libanont és a Hizbullah szervezetet, hogy az utóbbi ne merjen több rakétát kilőni Észak-Izrael területére, mert kemény válaszban lesz része. Izraelben a katonai és politikai körökben némileg meglepődtek azon, hogy a Hizbullah csak a Gázai öldöklés 12-ik napján lépett akcióba. Említésre méltó az is, hogy a 2006 nyarán kirobbant, úgynevezett második libanoni háború óta a Hizbullah most első alkalommal rakétázta Izrael területét.
Az izraeli hadsereg egyébként a Hizbullah részéről két lehetséges lépésre számított a Gázai övezet ellen indított irtóháború miatt. Az egyik az izraeli-libanoni határon húzódó „biztonsági kerítésen” történő behatolási kísérlet, a másik az észak-izraeli területek ellen irányuló rakétatámadás. Ma reggel ezen utóbbi változat valósult meg.

A Hizbullah mai támadásának egyik következménye
Júszef el-Kudszi – Kuruc. Info
Korábban írtuk: Ingyen rakéták jöttek északról - besegít Gázának a Hezbollah?
Egyes források szerint három, a libanoni biztonsági erők szerint öt Libanonból kilőtt rakéta csapódott a zsidó állam északi részére. Az izraeli rendőrség szerint a rakéták a galileai Nahalia körzetében csapódtak be, kórházi források szerint ketten sérültek meg a támadásokban.
Azt még nem tudni, hogy az akció mögött a libanoni Hezbollah fegyveresei állnak-e. A síita szervezet vezetője szerdán azzal fenyegetőzött, hogy szétzúzzák Izraelt, ha megtámadja Libanont.
A libanoni hadsereg szerdán egyébként azt közölte, hogy az izraeli hadsereg hat harci gépe kedden belépett a libanoni légtérbe. Az arab ország hadserege szerint a zsidó állam ezzel megsértette az Izrael és a Hezbollah közötti 2006-os háború utáni ENSZ-határozatot.
(HírTV)