Érdekes jelenségnek lehettünk tanúi az elmúlt másfél nap folyamán. Az általában jól tájékozott és nyitott izraeli világi hírközlőeszközök – az egyetlen Jediot Áháronot napilapot kivéve – tegnap estig egyáltalán nem tudósítottak a bolíviai Rarrenabaque városkában történt rendőrségi akcióról, a Hábád nevű zsidó vallási képviselet helyiségeiben tartott házkutatásról, izraeliek letartóztatásáról és az intézmény hatósági lezárásáról. Péntek reggeltől azonban egyre több hír jelenik meg a szélsőséges Hábád zsidó vallási mozgalom képviseletét ért rendőrségi akcióról.

A diplomáciával kiszabadított zsidó (Fotó: Hábád.info)
A Hábád.info, a Lubávicsi zsidó vallási mozgalom hírportáljának legutóbbi híre szerint kiengedtek egy korábban letartóztatott izraeli személyt a rendőrségi fogdából és házi őrizetbe helyezték. A most kiengedett izraeli férfi nevét a hírportál nem közli, de annyit azért elárul, hogy részleges szabadulását a „nemzetközi diplomáciai nyomásnak és a La Paz-i zsidó hitközség beavatkozásának” köszönheti.

A kék nyíl a Santa Cruz tartománybeli vallási képviseletet jelöli (Fotó: Hábád.info)
A Hábád.info meg nem nevezett bolíviai forrásokra hivatkozva továbbra is azt állítja, hogy a vallási központ elleni hatósági intézkedés összefüggésbe hozható az Rózsa-Flores Eduardo vezette csoport Santa Cruz-i likvidálásával, illetve letartóztatásával.
Az 'Áruc 10 (10-es Csatorna) izraeli tévéállomás csütörtökön este már központi hírként kezelte a Hábád mozgalom Geula.com és Hábad.info nevű portálján megjelent bolíviai eseményeket. A tévé szerint a Hábád mozgalom rarrenabaquei képviseletére valószínűleg azért csapott le a rendőrség, mert az ott tartózkodó izraeli fiatalokat összefüggésbe hozták - a bolíviaiak szerint - Evo Morales elnök életére törő külföldiekkel.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info
Korábban írtuk: Bolíviában összefüggést sejtenek Rózsa-Flores csoportja és a Hábád zsidó mozgalom között
A bolíviai rendőrség rajtaütött és házkutatást tartott a Hábád nevű zsidó vallási irányzat képviseletének épületében. A Rurre Nabaque nevű városkában működő képviseletet irányító rabbi elmondta: A bolíviai hatóságok nem hivatalos véleménye szerint van összefüggés a Rózsa-Flores Eduardo és társai ellen Santa Cruzban végrehajtott kommandós akció, illetve a zsidó vallási képviseleten tartózkodó személyek tevékenysége között – jelenti a Lubávicsi mozgalom Hábád-info nevű héber nyelvű portálja.
Nem sokkal a Rózsa-Flores Eduardo vezette csoport ellen Santa Cruzban végrehajtott akció után a bolíviai rendőrség lecsapott az ország északkeleti részében található Rurre Nabaque nevű kisvárosban működő Hábád zsidó vallási mozgalom képviseletére.

Rendőrök a képviseleten (Fotó: Habad.info)
A rendőrök parancs felmutatása nélkül kiterelték és letartóztatták az épületben tartózkodó, jórészt izraeli állampolgárságú személyeket. Az akció után a bejárati ajtóra kiragasztották, hogy a képviseletet a rendőrség bezárta.
Áháron Freimann rabbi, a Hábád vallási képviselet vezetője a Hábád-infónak elmondta: a rendőrök nem voltak hajlandók felvilágosítást adni arra vonatkozólag, hogy miért tartóztatták le az épületben tartózkodó személyeket. Később azonban kiderült, hogy a bolíviai hatóságok szerint van összefüggés az Rózsa-Flores Eduardo vezette csoport és a zsidó vallásos képviselet tevékenysége között.

A második házkutatás a zsidó képviseleten (Fotó: Habad.info)
Az első rajtaütést követte a második, amikor is a rendőrség ismét bezárta a Hábád zsidó vallási mozgalom képviseletét, amelynek bejárata fölé héberül ki van írva: „Üdvözlégy Messiáskirály!” Freimann rabbi a Bolíviában letartóztatott izraeli állampolgárok érdekképviseletére máris felfogadott egy helyi ügyvédet, mert véleménye szerint a bolíviaiak a saját törvényeiket sem tartják tiszteletben.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info
Kapcsolódó anyagok: