Majd' egyhetes vita után a reykjaviki parlament 33-28 arányban támogatta Izland EU-csatlakozási kérelmét. A döntés a várakozásoknál egyértelműbbre sikeredett. A jobbközép ellenzék javaslata, miszerint rendezzenek népszavazást a kérdésben, nem kapott többséget. A felfokozott hangulatra jellemző, hogy a javaslat szavazását ötször halasztották el. Johanna Sigurdardottir szociáldemokrata miniszterelnök asszony által beterjesztett elképzelést a 63 képviselőből végül 33 támogatta, ketten tartózkodtak.
Az Atlanti-óceánban fekvő szigetország uniós körök álláspontja szerint 2011 és 2013 között válhat teljes jogú taggá, miután a felvételhez mind a 27 tagország hozzájárult. Ezt követően az izlandiak népszavazáson dönthetnek arról, hogy támogatják az uniós tagságot. Az izlandi érdeklődés hátterében a 320.000 lakosú szigetországot sújtó súlyos pénzügyi és gazdasági válság áll. Az ország nagy bankjainak összeomlását követően az ország az államcsőd határán egyensúlyozik.
Steingrimur Sigfusson izlandi pénzügyminiszter ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy a polgárok végül nemet mondanak az uniós tagságra. Az erre vonatkozó kérdésre a miniszter úgy válaszolt: „Ennek nagy az esélye”. Johanna Sigurdardottir szociáldemokratái azt tervezik, hogy már július 27-én átadják Brüsszelben a belépési szándéknyilatkozatukat.
(Die Presse - MNO)